Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   19.5.2024 - 21.5.2024 CzechFoodChem
  20.5.2024 - 21.5.2024 SEMINÁŘ SE ZAHRANIČNÍMI ODBORNÍKY
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
  10.6.2024 - 14.6.2024 ACHEMA 2024
Reklama

 
Společnost Infonote vydává vylepšený systém pro správu laboratorních informací

Společnost Infonote Datasystems vyvinula vylepšenou verzi svého systému pro správu laboratorních informací (LIMS), který je speciálně navržen tak, aby poskytoval řadu rozšířených funkcí potřebných v laboratorním sektoru, včetně možnosti spravovat a řídit interakce mimo bezprostřední laboratorní prostředí.

Systém Infonote LIMS je konfigurovatelné softwarové řešení založené na cloudu, které spravuje komplexní interakce dat a lidských zdrojů soustředěné kolem laboratoře, ale nyní obsahuje další funkce směrem ven, které se týkají souvisejících oddělení a podpůrných podnikových funkcí.

Systém Infonote LIMS, který byl původně softwarovým projektem na míru pro jednoho zákazníka, byl z tohoto osvědčeného produktu vyvinut do podoby balíčkového řešení dostupného pro všechny laboratorní provozy. Obsahuje základní sadu funkcí navrženou tak, aby splňovala obecné požadavky laboratorních činností a podniků, podpořenou konfigurovatelným pláštěm a volitelnými softwarovými moduly, které mohou integrovat jednotlivé procesy specifické pro konkrétní provoz nebo obchodní model laboratoře. Mezi základní moduly systému LIMS patří správce případů, matice školení, která rovněž zaznamenává školení zaměstnanců, a databáze reagencií pro sledování a dokumentování používání reagencií v patologii a dalších oborech.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.3.2023

LIMS   ID:470

 



 
Software umožňuje vzdálené čtení 2D stojanů

DP5 je nejnovější verzí špičkového softwaru pro dekódování 2D stojanů společnosti Ziath.

DP5 je založen na nejnovějších technologiích a lze jej spustit z notebooku, stolního počítače, telefonu, tabletu nebo jiného zařízení připojeného k síti. Využívá vysokorychlostní, webové, komunikační protokoly - DP5 umožňuje uživatelům provozovat jeden skener v laboratoři nebo více skenerů propojených v místní síti. V pokročilé síťové aplikaci DP5 lze skenery ovládat přímo z chytrých telefonů, tabletů nebo notebooků připojených k síti Wi-Fi. Aplikace Ziath DP5 Secure nabízí v rámci balíčku šifrování dat a víceúrovňovou správu uživatelských oprávnění. Spolu s úplnou auditní stopou je součástí také revoluční funkce ScanStore, v níž je každý sken uložen s obrazovými i tabulkovými daty pro pozdější kontrolu nebo audit.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 6.3.2023

vzdálené zobrazování 2D destiček   ID:460

 



 
ZEISS představuje systém pro zobrazování buněk

Společnost ZEISS představuje svůj nový univerzální systém pro snímání buněk. ZEISS Axiovert 5 digital využívá umělou inteligenci (AI) a automatické funkce, které usnadňují každodenní práci v buněčné laboratoři. Od vědecké rutiny po základní výzkum, od fázového kontrastu po vícekanálové fluorescenční zobrazování, procesy se stávají efektivnějšími a výsledky reprodukovatelnějšími. Systém přichází s intuitivním konceptem ovládání. S digitálním přístrojem ZEISS Axiovert 5 budou i začínající uživatelé zaručeně vytvářet brilantní snímky. Nastavení nebo úpravy probíhají automaticky.

Laboratorní technici a výzkumní pracovníci mohou při zkoumání buněčných nebo tkáňových kultur používat kontrastní snímky v jasném poli, fázové snímky a fluorescenční snímky. Stisknutím tlačítka systém převezme řízení a automaticky nastaví dobu expozice, pořídí snímek, přepne kanál a začne znovu. Snímky se automaticky ukládají se všemi metadaty mikroskopu a také s informacemi o měřítku.

ZEISS Axiovert 5 digital využívá umělou inteligenci k optimální podpoře pracovních postupů. Počítání buněk a konfluenci buněk lze automaticky určit pomocí snadno dostupných modulů AI pouhým kliknutím na tlačítko. Uživatelé mohou okamžitě změřit a zobrazit procento pokrytí buňkami nebo počet buněk v Petriho misce.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 3.3.2023

mikroskopie buněk   ID:450

 



 
Malvern Panalytical – nové analyzátory

Od listopadu zastupuje firma Anamet s.r.o. unikátně citlivé mikrokalorimetry MicroCal ITC a DSC převážně pro biochemické použití a gelovou permeační chromatografii OMNISEC, která ve své jedinečné konstrukci umožňuje pracovat až se čtyřmi detektory v jednom tepelně stabilizovaném bloku. K těmto přístrojům pro biofyzikální charakterizaci a separaci přibyla v roce 2022 též inovativní technologie Creoptix WAVE pro hledání nových aktivních farmaceutických látek, která má potenciál nahradit technologie povrchové plazmonové rezonance (SPR) a biovrstvé interferometrie (BLI).

Datum: 2.3.2023

analyzátory   ID:448

 


Reklama

 
Hodnocení automatizovaných řešení manipulace s kapalinami

Systémy manipulace s kapalinami by měly být přizpůsobitelné budoucím potřebám a jejich údržba by měla být transparentní a jednoduchá. Přečtěte si návod, jak takovéto systémy vyhodnocovat podle různých parametrů.

Systém manipulace s kapalinami je často ústředním prvkem automatizace laboratoře. Může se jednat o objevování a validaci léčiv ve velkých farmaceutických společnostech, detekci infekčních onemocnění v klinických laboratořích, plnění pracovních postupů chemického screeningu a sekvenování nové generace (NGS) v univerzitních základních zařízeních a experimenty založené na velkých objemech dat, které vyžadují mnoho vzorků a replikátů v jednotlivých výzkumných laboratořích. Ačkoli se jedná o velmi odlišná prostředí s rozdílnými zájmy a cíli, společným znakem je, že delegování části laboratorních úkolů na robotickou platformu přináší efektivitu i reprodukovatelnost, které nelze dosáhnout lidskou rukou.

Představte si například sebe nebo své laboratorní pracovníky, kteří provádějí relativně podřadné úkoly, jako je extrakce a čištění nukleových kyselin. Optimalizace těchto pracovních postupů často vyžaduje koordinaci počtu vzorků s kapacitou laboratorní odstředivky. Jak jste sami zjistili, čas na dokončení jednoho kola extrakce narůstá exponenciálně, nikoli lineárně, když máte 24 nebo 48 vzorků, které je třeba opakovaně promývat, odsávat a odstřeďovat. Navíc se zvětšuje možnost, že jediná chyba při značení nebo přenosu se rozšíří na celý postup, což může být nesmírně obtížné zpětně sledovat a identifikovat.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 1.3.2023

automatizace v laboratoři   ID:519

 



 
Identifikace antimikrobiální rezistence pomocí pipetovacích řešení společnosti INTEGRA Biosciences

Pipetovací platformy společnosti INTEGRA Biosciences se používají k zefektivnění manipulace s kapalinami při testování antimikrobiální citlivosti (AST), což přispívá k včasnému odhalení antimikrobiální rezistence (AMR) a pomáhá co nejdříve nasměrovat pacienty na vhodnou cestu péče.

AMR se stala jednou z největších hrozeb, kterým v současné době čelí veřejné zdraví, a míra nemocnosti a úmrtnosti na celém světě dramaticky roste. Klíčem k účinné a včasné léčbě je rychlá identifikace rezistence vůči antibiotikům a molekulární techniky se díky rychlým časům zpracování rychle prosazují v oblasti AST. Tento přístup je však často pracný a pomalý a zahrnuje četné časově náročné a k chybám náchylné manuální pipetování. To značně zdržuje laboratorní pracovní postupy a případně oddaluje zahájení léčby.

Uživatelsky přívětivé pipetovací platformy INTEGRA naštěstí mohou zjednodušit komplikované kroky manipulace s kapalinami a zefektivnit tak pracovní postup molekulárního testování. Například pipetovací robot ASSIST PLUS a pipeta VOYAGER s nastavitelnou vzdáleností špiček nabízejí automatický přenos a míchání kapalin, zatímco přenosnou elektronickou pipetu MINI 96 lze použít pro rychlou extrakci vzorků a nastavení qPCR přidáním 96 vzorků nebo činidel paralelně.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 28.2.2023

pipetování   ID:415

 



 
Nepůvodní rostliny a dědictví evropského kolonialismu

Kolonialismus je nejčastěji spojován s dobýváním nových území, drancováním přírodních zdrojů či zavlékáním nemocí. Patří k němu ale také masové přemisťování rostlinných druhů člověkem. Stopy evropské koloniální historie jsou v nepůvodních flórách po celém světě patrné i po několika stoletích.

Datum: 27.2.2023

kolonialismus a šíření rostlin   ID:427

 



 
Rozložení velikosti částic? Zjednodušte to! Kompaktní laserový analyzátor velikosti částic s mimořádně širokým rozsahem měření

Vyberte si laserový měřič částic podle svých potřeb: buď ANALYSETTE 22 NeXT Micro pro všechny typické úlohy měření od 0,5 do 1500 μm, nebo špičkový přístroj ANALYSETTE 22 NeXT Nano s mimořádně širokým rozsahem měření od 0,01 do 3800 μm pro maximální přesnost a citlivost i pro nejmenší částice. Vaše výhody: mimořádně jednoduchá obsluha a čistota, reprodukovatelné výsledky a možnost zaznamenávat další parametry, jako je teplota a hodnota ph během mokré disperze.

Analyzátor velikosti částic může být jen tak dobrý, jak dobré jsou jeho disperzní schopnosti. Díky chytře redukovanému designu a robustní konstrukci je disperzní jednotka ANALYSETTE 22 NeXT mimořádně odolná a prakticky bezúdržbová. Úplná absence ventilů a pohyblivých těsnění ve vzorkovacím okruhu zajišťuje, že v něm nejsou žádná mrtvá místa, kde by se usazoval materiál vzorku. Výkonné odstředivé čerpadlo s nastavitelnými otáčkami rovnoměrně rozvádí vzorek v celém okruhu a zajišťuje stabilní měření.
Chcete-li měřit vzorky se sklonem k aglomeraci, stačí do okruhu vzorku přidat volitelně dostupný vysoce výkonný ultrazvukový box.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 22.2.2023

analýza velikosti částic   ID:476

 


Reklama

 
Tento detektor MALS pro (U)HPLC a SEC miluje detaily - analyzuje makromolekuly od 2 do 50 nm.

Chcete podrobněji určit vlastnosti polymerů nebo zkoumat proteiny a proteinové agregáty v jejich nativní konformaci?

Detektor LenS3 s víceúhelníkovým rozptylem světla (MALS) je první v historii, který umožňuje přímé měření makromolekul s molekulovým poloměrem menším než 10 nm (do 2 nm Rg / 200 Da). Tento detektor MALS, který kombinuje výhody nízkoúhlového (LALS), vysokoúhlového (HALS) a pravoúhlého rozptylu světla (RALS), uplatňuje své plné možnosti při analýze polymerů a proteinů. Vysoké intenzity signálu je dosaženo použitím zeleného laseru a průtokové cely s prodlouženou dráhou světla. Konstrukce průtokové cely z PEEK zároveň eliminuje šum z rozptýleného světla, a zajišťuje tak jasné píky i u malých polymerů nebo roztoků s nízkou koncentrací. Patentovaná optika umožnila novou metodiku výpočtu, takže můžete začít analyzovat makromolekuly přímo bez časově náročného určování koncentrace.
Přímé měření molekulové hmotnosti a molekulového poloměru se tak stalo neuvěřitelně snadným pro syntetické polymery, polysacharidy, proteiny a další biopolymery.
U Tosoh Bioscience získáte vše potřebné z jediného zdroje - od (U)HPLC kolon až po SEC systémy a detektory.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 21.2.2023

MALS, chromatografie   ID:517

 



 
Společnost Refeyn uvádí na trh systém KaritroMP pro rychlou a reprodukovatelnou charakterizaci velkých virových vektorů

Nový makrofotometr dokáže vyhodnotit stabilitu, kvalitu a čistotu adenovirových a lenvirových vektorů během několika minut

Společnost Refeyn, lídr v oblasti technologie hmotnostní fotometrie, oznamuje uvedení své platformy pro makrohmotnostní fotometrii KaritroMP. Tento nový stolní přístroj představuje evoluční krok za hranice hmotnostní fotometrie a umožňuje charakterizaci velkých virových vektorů, včetně adenovirových (AdV) a lenvirových (LVV) vektorů. KaritroMP nabízí rychlou, jednoduchou a kvalitativní analýzu, která může být podkladem pro výzkum a vývoj genových a buněčných terapií a vakcín.

Na rozdíl od klasické technologie hmotnostní fotometrie využívá KaritroMP rozptyl světla k měření velikosti i kontrastu jednotlivých částic, což umožňuje charakterizovat velké částice, jako jsou AdV a LVV, ve dvou rozměrech. Pomocí těchto měření lze rozlišit populace podobné velikosti, ale s různou hmotností, což umožňuje analýzu poměru prázdných a plných kapsid AdV a navíc detekci všech přítomných surových nebo degradovaných částic. To poskytuje základní údaje o vlastnostech virového vektoru, včetně stability, čistoty a kvality. V důsledku toho může tento přístup zefektivnit vývoj a optimalizaci procesu výroby virových vektorů a umožnit uživatelům snadno a rychle porovnat různé výrobní a purifikační metody a posoudit odchylky mezi jednotlivými šaržemi.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 20.2.2023

virové vektory   ID:135

 



 
Open access – přírodovědec věří, inženýr se směje

Ve svém nejnovějším blogu se Dalibor Štys zamýšlí nad vlivem publikování v režimu open access a nad jeho historií. Jakou pozici si podle něj mají v této vědecké krajině najít tuzemští výzkumníci? Není lepší se zaměřit na konkrétní aplikované výsledky?

Datum: 20.2.2023

open access publikování   ID:477

 



 
Společnost Dolomite Bio vydává software Droplet Analyzer, online nástroj, který lze používat zdarma

Společnost Dolomite Bio uvádí na trh bezplatný software Droplet Analyzer, který umožňuje rychlou a přesnou detekci a analýzu hydrogelových scaffoldů a vodních kapek vytvořených mikrofluidní technologií.

Analýza emulzí a produktů z mikrofluidiky může být pomalá, obtížná a náchylná k lidským chybám. Z tohoto důvodu společnost Dolomite Bio uvádí na trh software Droplet Analyzer jako bezplatný online nástroj.

Tento software, původně vyvinutý na pomoc internímu výzkumnému a vývojovému týmu společnosti Dolomite Bio, se ukázal jako velmi efektivní, šetří čas a zajišťuje přesnou a spolehlivou analýzu obrazu kapek. V rámci neustálé snahy společnosti Dolomite Bio o demokratizaci vědy bylo rozhodnuto uvolnit tento software online, aby všichni výzkumní pracovníci používající mikrofluidní pracovní postupy bez ohledu na to, zda jsou stávajícími uživateli rodiny produktů Nadia, měli přístup k této působivé technologii [TB1] .

Software lze používat podle jednoduchých kroků, stačí nahrát snímky kapek a vybrat si mezi měřením velikosti kapek, počítáním počtu kuliček nebo měřením velikosti lešení. Výsledky se zobrazí během několika sekund, a pokud jste se rozhodli měřit velikost kapiček, můžete si je prohlédnout jako histogram, abyste viděli rozložení kapiček. Výsledky lze exportovat jako soubor CVS pro použití ve statistických přehledech.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 17.2.2023

analýza kapiček - online software   ID:436

 


Reklama

 
Systém FIA (Flow Injection Analysis) pro automatizovanou analýzu vody

Systém FIA slouží k automatizovanému fotometrickému stanovení iontů ve vodných roztocích, potravinových extraktech a půdních eluátech na základě standardizovaných metod stanovení.

Flexibilní přístrojové vybavení systémů FIA Nexus a FIA Sampler také s ředidlem umožňuje přizpůsobit konfiguraci systému pro příslušné analytické úlohy.

Analytický přístroj je vybaven novým 50mm fotometrem a šestikanálovou peristaltickou pumpou. Pro realizaci komplexních metod s rozkladem nebo obohacováním lze integrovat druhé peristaltické čerpadlo a rozkladné komponenty.
Jednotky metody lze vyměnit během několika minut. FIA Nexus tak umožňuje sekvenční měření různých parametrů při nízkém počtu vzorků.
Několik přístrojů FIA Nexus lze provozovat paralelně pro dosažení vysoké propustnosti vzorků.
Na požádání můžeme zkontrolovat a realizovat přizpůsobení stávajících metod od jiných výrobců.
Software FIAStudio organizuje nastavení, automatické uvedení do provozu/vyřazení z provozu, přípravu vzorků, metody a správu sérií.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 16.2.2023

analýza vody   ID:474

 



 
Umělá inteligence upravuje umělou DNA pro budoucí vývoj léků

Výzkumníkům z Chalmersovy technické univerzity ve Švédsku se s pomocí umělé inteligence podařilo navrhnout syntetickou DNA, která řídí produkci bílkovin v buňkách. Tato technologie může přispět k vývoji a výrobě vakcín, léků proti závažným onemocněním i alternativních potravinářských bílkovin mnohem rychleji a s výrazně nižšími náklady než dnes.

To, jak se naše geny exprimují, je proces, který má zásadní význam pro funkčnost buněk všech živých organismů. Zjednodušeně řečeno, genetický kód v DNA se přepisuje do molekuly messengerové RNA (mRNA), která říká buněčné továrně, které bílkoviny má vyrábět a v jakém množství.

Vědci věnují mnoho úsilí snaze o kontrolu genové exprese, protože může mimo jiné přispět k vývoji léků na bázi bílkovin. Nedávným příkladem je mRNA vakcína proti viru Covid-19, která dala tělesným buňkám pokyn, aby produkovaly stejný protein, který se nachází na povrchu koronaviru. Imunitní systém těla se tak mohl naučit vytvářet proti viru protilátky. Stejně tak je možné naučit imunitní systém těla porážet rakovinné buňky nebo jiná složitá onemocnění, pokud člověk pochopí genetický kód, který stojí za produkcí specifických proteinů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 15.2.2023

vývoj DNA pro přípravu proteinů   ID:414

 



 
Nejmenší hustoměr na světě D4052

ERADENS X je nejmenší a nejlehčí vysoce přesný hustoměr na světě, který měří zcela v souladu s normami ASTM D4052 a ISO 12185. Přesvědčí robustním hliníkovým pouzdrem odolným proti korozi s nejkompaktnějšími rozměry, přesto nabízí velký barevný dotykový displej a nejmodernější vestavěný průmyslový počítač. Díky své vertikálně uspořádané x-oscilační kovové U-trubičce je ERADENS X mimořádně spolehlivý a robustní, neovlivnitelný nárazy a vibracemi a ideální také pro testování uvnitř mobilních laboratoří. ERADENS X poskytuje výsledky měření hustoty s pětimístnou přesností. Jedinečná korekce viskozity v celém rozsahu zajišťuje nejvyšší přesnost v širokém rozsahu teplot 0 - 100 °C. Vertikální uspořádání U-trubice minimalizuje pravděpodobnost zachycení vzduchových bublin uvnitř hustoměru. Pro ověření plnění bez bublin vyvinula společnost eralytics systém FillingProof. Díky velkému barevnému dotykovému displeji a jeho jedinečnému zavádění vzorku shora je každodenní rutinní měření vysoce efektivní a stejně snadno ovladatelné pro praváky i leváky.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 14.2.2023

hustoměr   ID:435

 



 
Systém ultračisté laboratorní vody Milli-Q IQ 7000

Nový přístroj Milli-Q IQ 7000 je navržen tak, aby usnadnil a zefektivnil práci v laboratoři, a skutečně odráží odkaz společnosti Merck jako lídra v oblasti laboratorní vody. Tento nový systém čištění vody je výsledkem úzké spolupráce s našimi zákazníky a kombinací jejich zpětné vazby s našimi silnými inženýrskými a technickými znalostmi.

Nový dávkovač ultračisté vody Q-POD systému nabízí vynikající flexibilitu s jednoduchým a intuitivním dávkováním - od přesného dávkování po kapkách nebo až do plných 2 l/min. Možnosti dávkování lze také zvolit na domovské obrazovce Q-POD. Během dávkování zůstávají parametry kvality vody na obrazovce pro snadnou kontrolu a systém je také neustále monitoruje, abyste měli plnou důvěru v kvalitu vody. Ušetřete drahocenný pracovní prostor integrací kompaktní jednotky pro výrobu vody systému na stěnu nebo pod stůl. Každý systém Milli-Q IQ 7000 je navržen pro použití až se 4 dávkovači Q-POD, které mohou být instalovány v jedné laboratoři nebo rozděleny mezi sousední laboratoře.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 13.2.2023

příprava ultračisté vody   ID:474

 


Reklama

 
Staňte se profesionálem v PCR s novou elektronickou knihou společnosti INTEGRA Biosciences

Kompletní průvodce PCR
Společnost INTEGRA Biosciences vydala novou elektronickou knihu, která obsahuje vše, co potřebujete vědět o PCR.
Tento bezplatný zdroj je vhodný pro všechny úrovně uživatelů, od úplných začátečníků až po zkušené vědce, kteří si chtějí jen osvěžit své dovednosti.
Elektronická kniha obsahuje podrobná vysvětlení, vysoce kvalitní poznámky k aplikacím a spoustu užitečných informací, které vám umožní stát se v krátké době profesionálem v oblasti PCR.
Témata zahrnují:
- tipy pro PCR a řešení problémů
- Jak založit laboratoř PCR od nuly
- Navrhování primerů
- Řešení PCR od společnosti INTEGRA
- Podrobné aplikační poznámky pro každou platformu
- Reference zákazníků
Ať už jste student, který je v oboru úplným nováčkem, nebo zkušený odborník, který potřebuje pomoci s řešením problémů, tato elektronická kniha bude jistě cenným přínosem pro vaši laboratoř PCR.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 10.2.2023

ebook PCR   ID:469

 



 
Univerzální UV spektrofotometr pro dávkové a průtokové aplikace

Společnost Uniqsis uvádí, že poptávka po jejím inline UV-viditelném spektrofotometru Flow-UV pro biologické, biotechnologické, farmaceutické a průmyslové aplikace vzrostla během roku 2022 na rekordní úroveň.

Kompaktní konstrukce spektrometru Flow-UV od společnosti Uniqsis nastavuje měřítko pro monitorování kontinuálního toku a dávkových aplikací v reálném čase. Na rozdíl od mnoha UV-viditelných spektrofotometrů nevyžaduje detektor CCD s vysokým rozlišením Flow-UV kalibraci ani běžnou údržbu. Zdroj xenonové zábleskové lampy použitý v přístroji Flow-UV má životnost až 10 let.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 9.2.2023

spektrometrie   ID:426

 



 
Nový piezoobjektivní skener nabízí špičkovou přesnost a rozlišení na trhu

Společnost Queensgate, odborník na nanopolohování, oznámila uvedení piezoobjektivního skeneru Nano Scan OP800 na trh. 

Jeho jedinečná mechanická konstrukce spolu s integrovanými kapacitními snímači zpětné vazby nabízí uživatelům špičkovou přesnost polohování na trhu, zatímco jeho tuhá konstrukce umožňuje standardní volitelné nastavení předvoleb pro podporu řady objektivů od 150 g do 500 g. Díky tomu je vysoce univerzální pro použití v široké škále aplikací v přírodních vědách a průmyslu.

Model OP800 nabízí 800 µm uzavřeného rozsahu pohybu pro snadnější ovládání v rámci piezoelektrického zaostřování bez nutnosti nastavování vzorku. Umožňuje také dokončovat hlubší Z-stopy: ideální pro multifotonové zobrazovací techniky. Automatická kalibrace při zapnutí automaticky vyrovnává rozsah, aby se korigovalo zatížení a změny prostředí a zachoval se plný rozsah 800 µm.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.2.2023

piezo objektiv pro přesné polohování   ID:462

 



 
Open access: bez grafů a bez iluzí

Nový systém otevřeného přístupu k vědeckým článkům (tzv. open access) neznamená jen řízenou revoluci v snadnější dostupnosti vědeckých poznatků, ale také nezáměrnou a nebezpečnou změnu tradičního modelu hodnocení kvality vědecké práce.

Datum: 7.2.2023

open access, publikování, věda a výzkum   ID:446

 


Reklama

 
Určení transmisní barvy a oparu současně

Spektrofotometr Vista pro měření průhledných a průsvitných kapalin a pevných látek
Spektrofotometr Vista společnosti HunterLab je multifunkční přístroj pro laboratoře, které chtějí současně snímat barvu a zákal ve viditelném rozsahu, což jim umožňuje snadněji a s nízkými náklady stanovit hodnoty transmitance, barvy a zákalu. Systém Vista měří průhledné a průsvitné kapaliny a pevné látky za méně než 5 sekund a splňuje všechny požadavky na zajištění kvality v laboratoři v souladu s normami. Má také menší rozměry a je cenově výhodnější než běžné spektrofotometry.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 6.2.2023

spektrofotometrie   ID:410

 



 
Autonomní nanoroboti se mohou stát budoucností cílené nádorové terapie

Dostanou se na místa, kam nemůže žádná jiná technika, jsou totiž malí jako viry. Zvládnou operaci oka, vyčistit vodu a vědci je připravují na léčbu rakoviny. Vývoji nanobotů se badatelé věnují už dvě desetiletí a zdá se, že například v biomedicíně o nich budeme slýchat čím dál častěji.

Datum: 3.2.2023

nanoroboti, medicína   ID:442

 



 
Integrované průtokové chemické systémy

Provádění reakcí do 300 °C a 200 barů od 0,1 do 100 ml/min.

FlowSyn je plně integrovaný dvoukanálový stolní reaktor s kontinuálním průtokem, který kombinuje 2 kanály vysokotlakého čerpadla a 2 reaktorové moduly v jediné kompaktní jednotce.
Uživatelské rozhraní FlowSyn s vysokým rozlišením vás rychle provede procesem nastavení a spuštění průtokových chemických reakcí.
Systém FlowSyn lze snadno rozšířit na čtyřkanálový systém přidáním 2 samostatných čerpadel nebo modulu binárního čerpadla a dalších 2 reaktorových modulů pro ohřev nebo chemické transformace v prostředí s nižší teplotou.
Další možnosti lze rozšířit přidáním sběrače frakcí (FlowSyn Multi X), který umožní provádět až 10 automatizovaných experimentů pro optimalizaci reakcí, a dále přidáním softwaru Windows FlowControl až 100 nezávislých experimentů.
Jednotka může pracovat v manuálním nebo plně automatizovaném režimu, přičemž v druhém případě je zajištěno, že kritické parametry experimentu zůstanou v definovaných mezích, a lze ji snadno rekonfigurovat pro různé experimenty.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 2.2.2023

průtokový chemický systém   ID:465

 



 
Lidské tváře generované AI nám přijdou reálnější než ty skutečné

Protřelé neurální sítě GAN, které simulují evoluční závody ve zbrojení, dělají výtečné lidské tváře. Jsou tak skutečné, že nám, prostým bílkovinným lidem, přijdou reálnější než ty reálné. Když se to lidé dozvědí, klesá u nich důvěra v cizí lidi. Na druhou stranu, určitá míra nedůvěry prospívá zdraví. Internet je plný podvodníků a propagandistů.

Datum: 1.2.2023

umělá inteligence   ID:465

 


Reklama

 
Metoda totální reflexní rentgenové fluorescenční analýzy (TXRF) - whitepaper

Jaké jsou výhody TXRF?
V porovnání s konvenční metodou XRF dokáže TXRF měřit stopové množství prvků v rozsahu ppb. Z hlediska absolutních hmotností se detekční limity pohybují v rozmezí pikogramů, což je dokonce lepší než u jakéhokoli komerčního systému ICP. Ve srovnání s atomovou spektroskopií, která se tradičně používá pro stopovou analýzu a analýzu malých vzorků prvků, je příprava vzorků TXRF rychlá, snadná a nevyžaduje laboratorní odsávací digestoř pro použití nebezpečných chemikálií. Měří všechny prvky současně včetně halogenidů a má mnohem nižší náklady na analytický provoz a údržbu. Systém TXRF se dodává kalibrovaný z výroby a připravený k použití. Každodenní kvantifikace neznámých vzorků proto vyžaduje pouze přidání vnitřního standardu prvku, například galia. Spektrometr TXRF nepotřebuje vakuovou pumpu. Díky krátké vzdálenosti detektoru od vzorku je výtěžnost fluorescence velmi vysoká a absorpce vzduchem velmi nízká. Díky tomu je TXRF spektrometr velmi kompaktní a umožňuje analýzu přímo v terénu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 31.1.2023

TXRF rentgenová fluorescence   ID:514

 



 
Bezvodá rozpouštědla od společnosti CARLO ERBA Reagents v chytrém novém designu

Bezvodá rozpouštědla CARLO ERBA Reagents jsou nyní k dispozici s novou generací septiků a těsnicích uzávěrů. Ty díky svému přepracovanému designu zajišťují nejen lepší přilnavost, ale také ochranu proti absorpci vlhkosti a zajišťují tak dlouhodobou a vyšší kvalitu produktu.

Nově vyvinuté uzávěry jsou ideální pro agresivní rozpouštědla a snižují absorpci vlhkosti a riziko kontaminace. Nová řada ERBAdry® je k dispozici v lahvích o objemu 100 ml a 1 l, přičemž použité jantarové sklo poskytuje dodatečnou ochranu proti UV záření.

Vnitřní septa jsou dvouvrstvá a jsou k dispozici ve dvou variantách. Obě septa jsou vyrobena z polymerní směsi PTFE s butylovou pryží nebo bromobutylem. Zachovávají si svůj tvar a po propíchnutí vytvářejí vynikající opětovné utěsnění povrchu septa. Díky třem velkým plochám je podporováno vícenásobné propíchnutí septa a riziko kontaminace je dále minimalizováno.

První bezvodá rozpouštědla včetně methanolu, acetonitrilu, diethyletheru a chloroformu jsou již k dispozici s novými flip-top uzávěry a septy.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 30.1.2023

uzávěry lahví na rozpouštědla   ID:435

 



 
Nová německá federální agentura dláždí cestu ke vzniku spin-offů

Vláda Olafa Scholze naplnila jeden z klíčových bodů koaliční smlouvy v oblasti komercializace akademického výzkumu. Dala „zelenou“ Německé agentuře pro transfer a inovace, která má přinést toužebně očekávaný pružnější formát strukturální podpory transferu akademického výzkumu a inovací do jejich komerčních aplikací.

Datum: 27.1.2023

Německo spin-offy   ID:446

 



 
Vědecká studie ověřuje metodu měření kontaminace ropou v terénu

Přístroj pro nedisperzní infračervenou spektroskopii v terénu poskytuje výsledky, které bylo dříve možné získat pouze pomocí laboratorních technik.

Nová vědecká zpráva společnosti Concawe, která přezkoumala terénní a laboratorní metody analýzy půdy kontaminované ropnými látkami, zjistila, že analyzátor InfraCal 2 ATR-SP pro analýzu celkových ropných uhlovodíků (TPH) je účinným přístrojem pro měření kontaminace půdy a vody ropnými látkami. Přezkum ukázal, že přístroj InfraCal 2 dobře funguje při detekci a kvantifikaci TPH v rozmezí 100 až 10 000 mg kg-1 nezávisle na typu půdy a druhu paliva. To umožňuje provozovatelům provádět hloubkovou analýzu vzorků přímo v terénu, což znamená, že mohou přesně určit obsah uhlovodíků, aniž by se museli spoléhat na externí zadávání prací komerčním laboratořím.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.1.2023

analýza znečištění půdy ropnými uhlovodíky   ID:445

 


Reklama

 
Vybavení udržitelných laboratoří budoucnosti

Nový whitepaper zkoumá, jak může laboratorní průmysl zlepšit udržitelnost způsobem, který zlepší výsledky experimentů a ušetří peníze.

Největší britský distributor vědeckých přístrojů, společnost SciMed, vydal novou publikaci, která laboratornímu průmyslu radí, jak se stát udržitelnějším, aniž by se zvýšily náklady nebo snížila efektivita experimentů. Patří mezi ně omezení používání škodlivých rozpouštědel při postupech, jako jsou separace a extrakce, a používání nových technologií, které snižují spotřebu médií v laboratorním prostředí.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 25.1.2023

vybavení laboratoří budoucnosti - whitepaper zdarma   ID:521

 



 
Rychlá, škálovatelná a reprodukovatelná purifikace extracelulárních vezikul

Společnost AMSBIO představuje novou řadu různých izolačních produktů pro rychlou, škálovatelnou a reprodukovatelnou purifikaci extracelulárních vezikul (EV), včetně exozomů, a také řešení heterogenity EV a vysoce výkonných řešení pro objevování biomarkerů.

Tradiční metodou izolace nebo separace EV je ultracentrifugace. Ačkoli je stále široce používaná, ultracentrifugace nejenže má tendenci měnit tvar a funkčnost vezikul, ale je časově náročná a vyžaduje drahé vybavení. Řada produktů pro izolaci EV od společnosti AMSBIO nastavuje nový zlatý standard pro výzkumné pracovníky, kteří si nyní mohou vybrat optimalizované purifikační řešení na základě svých následných potřeb.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 24.1.2023

purifikace extracelulárních vezikul   ID:446

 



 
Výzva partnerství Čistý vodík je otevřena

Dne 17. ledna 2023 byla otevřena výzva institucionalizovaného partnerství Clean Hydrogen (Čistý vodík), která má uzávěrku 18. dubna 2023.

Pracovní program 2023 obsahuje jedinou výzvu. Témata jsou rozdělena do sedmi oblastí:
- Renewable Hydrogen Production –⁠ 7 témat
- Hydrogen Storage and Distribution –⁠ 5 témat
- Hydrogen End Uses: Transport Applications –⁠ 3 témata
- Hydrogen End Uses: Clean Heat and Power –⁠ 4 témata
- Cross-cutting –⁠ 3 témata
- Hydrogen Valleys –⁠ 2 témata
- Strategic Research Challenges –⁠ 2 témata

Datum: 23.1.2023

vodíkové technologie - granty   ID:463

 



 
Když se z buněk stanou baňky

Nobelova cena za chemii 2022
Dovedete si představit, že chemické reakce známé z učebnic organické chemie dnes můžeme dělat přímo v lidech? Ano, loňským laureátům Nobelovy ceny se povedlo přenést chemické reakce z laboratoře do živých organismů. Na co je to dobré, co k tomu vedlo a proč objevy click chemie a bioortogonálních reakcí znamenají revoluci v moderní chemii…

Datum: 20.1.2023

biochemie   ID:487

 


Reklama

 
Společnost BioGrad otevře v Liverpoolu druhou největší biobanku ve Velké Británii

Společnost BioGrad otevře v Liverpoolu druhou největší biobanku ve Velké Británii v rámci investice 7,6 milionu liber do nového sídla v technologickém parku Wavertree.
Ve spolupráci s univerzitou v Leicesteru již biobanka BioGrad přijala na 261 000 vzorků z největší dlouhodobé studie Covid ve Velké Británii. Díky dalším partnerstvím s liverpoolskou ženskou nemocnicí a třemi soukromými výzkumnými společnostmi bude v prvním roce existence biobanky BioGrad uložen více než milion vzorků lidských buněk.
Biobankování je proces uchovávání lidské tkáně, a to buď pro výzkumné účely (například studie Covid a dlouhodobé studie Covid), nebo pro použití u lidí (odebrání buněk pacientovi a jejich opětovné vložení). To umožní společnosti BioGrad odebírat pacientům kmenové buňky a uchovávat je pro terapeutické využití u dalších pacientů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 19.1.2023

biobanka   ID:453

 



 
LabPure, systém centralizovaného čištění laboratorní vody využívající více technologií

Společnost Envirogen Group uvedla na trh LabPure, centralizovaný, energeticky účinný systém čištění vody určený pro použití tam, kde je v laboratorním prostředí vyžadována ultračistá voda typu 1. Systém LabPure je založen na osvědčené a vyzkoušené technologii RO-EDI bez použití chemických látek a kombinuje nepřetržitý provoz ultračisté vody s konkurenceschopnými průběžnými náklady na vlastnictví. Modulární systém poskytuje průtoky ultračisté vody 150 až 1000 l/h pro výzkumné a vývojové, farmaceutické, elektronické a všeobecné výrobní aplikace v laboratořích. Toho dosahuje díky třístupňovému procesu zahrnujícímu technologii reverzní osmózy (RO), po níž následují odplyňovací membránové stykače pro odstranění CO2 pro zvýšení účinnosti procesu a nakonec systém elektrodeionizace (EDI). Systém LabPure splňuje přísné požadavky předpisů a konstrukčních požadavků a je k dispozici v pěti modelech pro různé průtoky. Každý model lze upravit tak, aby splňoval specifické požadavky a optimalizoval úspory energie. A protože je každá konfigurace flexibilní, lze plochu upravit tak, aby se vešla do omezených prostor, a zároveň ponechat prostor pro servis a údržbu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 18.1.2023

příprava čisté vody pro laboratoř   ID:484

 



 
Automatizovaná analýza materiálu nabízí snížení nákladů a lidských chyb

Japonští vědci vyvinuli metodu automatizace matematického postupu používaného k analýze dat z rentgenové difrakce, která by mohla ušetřit čas a náklady materiálových vědců.
Rietveldova analýza se často používá při řešení datových úloh a spočívá v tom, že se na krystal vypálí rentgenové paprsky, které interagují s geometrickým uspořádáním jeho částic a difraktují v mnoha směrech.
Výsledný vzor paprsků závisí na přesné struktuře krystalu a je klíčem k jeho identifikaci. Ačkoli se však jedná o účinný a často používaný postup pro odhalení trojrozměrné atomové struktury nových materiálů, složitost obrazců vyžaduje odborné posouzení, stejně jako intenzita difraktovaných rentgenových paprsků, než je možné přesně určit vnitřní uspořádání krystalu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 17.1.2023

rentgenová difrakce   ID:488

 



 
Význam kompletního řešení LIMS: Nezapomeňte na rozšíření, podporu a školení!

Společnost Accelerated Technology Laboratories, Inc. (ATL), lídr v oblasti systémů pro správu laboratorních informací (LIMS), zahajuje ve středu 18. ledna sérii webcastů LIMS 2023 s příspěvkem Význam kompletního řešení LIMS: Nezapomeňte na vylepšení, podporu a školení! 
Nákup systému LIMS - ať už poprvé, nebo jako náhrada - může být pro každou laboratoř zdrcující. Nejenže je třeba vybrat správný systém LIMS pro vaše konkrétní požadavky, ale stejně důležité je zaměřit se na dodavatele systému LIMS a jeho certifikace, technické přednosti, trhy, ve kterých vyniká, a schopnost provést provozní posouzení k ověření požadavků před zahájením nasazení. Důležité je také porozumět jejich přístupu k implementaci a možnostem školení a technické podpory, protože ty jsou pro úspěšné spuštění systému LIMS rozhodující. Tento webcast poskytne cenné pokyny v těchto oblastech, takže budete odcházet s pevnou znalostí toho, na co se zaměřit při výběru správného partnera pro LIMS a laboratorní automatizaci pro vaši organizaci. Jde o víc než jen o software.

Kdo by se měl zúčastnit:
Mezi doporučené účastníky patří ředitelé a manažeři laboratoří a manažeři kvality v odvětvích životního prostředí, vodního hospodářství/odpadních vod, analytiky, potravinářství a nápojů, výroby (testování výrobků/materiálů), zemědělství, konopí, energetiky, přírodních věd, farmacie, biotechnologií a veřejného zdraví.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 16.1.2023

LIMS implementace - webcast   ID:454

 


Reklama

 
Nové Národní centrum vodíkové mobility podpoří inovace technologií v dopravě

Rychlejší a efektivní zavádění vodíkových technologií v dopravě v České republice je hlavním úkolem Národního centra vodíkové mobility, jehož fungování v příštích šesti letech podpořila Technologická agentura ČR. Účastníky konsorcia budou i výzkumníci z Centra energetických a environmentálních technologií VŠB–TUO. Hlavním koordinátorem projektu, který sdružuje celkem 17 partnerů, je Centrum dopravního výzkumu.

Datum: 13.1.2023

vodíková mobilita   ID:464

 



 
Vysoce výkonný spektrometr TXRF pro analýzu ultrastopových prvků

Rychlý a cenově výhodný TXRF - alternativa k ICP
S4 T-STAR je univerzální nástroj pro analýzu široké škály typů vzorků včetně suspenzí, prášků, nanočástic nebo filmů. To jej staví před ICP, která vyžaduje plně rozpuštěné kapalné vzorky.
Spektrometr TXRF představuje výkonné řešení pro analýzu vody, odpadních vod, vzduchu a půdy za účelem obnovy zdravého životního prostředí; například monitorování životního prostředí přímým měřením kontaminantů v odpadních vodách, kalových vodách a odpadních vodách v nízkém rozsahu ppb. Urychluje biomedicínský výzkum pro zdravou společnost zítřka. S4 T-STAR měří katalytické prvky ve farmaceutickém výzkumu podle hodnot daných směrnicemi lékopisu USA a EU; například detekce katalytických prvků v hodnotách pod ppm v aktivních farmaceutických složkách (API) a aditivech.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 12.1.2023

spektrometrie stopových prvků   ID:494

 



 
Nová metoda chlazení

Dvojice kalifornských vědců ze známé Berkley Lab popsala perspektivní způsob chlazení, který s velkou pravděpodobností povede k novým typům chladniček nebo klimatizačních zařízení. Fyzikální princip metody však není žádnou novinkou. Když nastane zima s mrazem a sněhem, polovina jeho důsledků se projeví na každé solí posypané silnici.

Datum: 11.1.2023

metoda chlazení se solí   ID:572

 



 
Bezkonkurenční flexibilita aplikací v analýze Toc

Obsah celkového organického uhlíku (TOC) ve vzorcích vody a pevných látek - jako souhrnný parametr organického znečištění - je jedním z nejdůležitějších screeningových parametrů při analýze životního prostředí. Výzvu měřit TOC s nejvyšší přesností a precizností pro mnohostranné použití v kombinaci s možností analyzovat současně i další prvky, jako je dusík, vyřešily flexibilní analyzátory Elementar.
Analyzátorem TOC společnosti Elementar lze analyzovat jakýkoli kapalný vzorek, od ultračisté vody až po odpadní vodu:
acquray® TOC je nově vyvinutý, vysoce citlivý mokro-chemický analyzátor pro stanovení organicky a anorganicky vázaného uhlíku ve vodných vzorcích. Ozařování UV světlem o dvou vlnových délkách (254 nm a 185 nm) v kombinaci s chemickou oxidací (persíran sodný) a zahříváním je velmi účinné a zaručuje úplné rozložení i většiny stabilních sloučenin uhlíku. Díky vysokým objemům nástřiku (až 40 ml) je acquray TOC ideálním řešením pro stanovení nízkých koncentrací TOC v ultračisté vodě. Možnost měřit v jednom vzorku současně také celkový fosfor a celkový dusík je celosvětově unikátní.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 10.1.2023

analýza TOC   ID:439

 


Reklama

 
Automatizace analýzy životního prostředí, vody, čisticích prostředků, potravin a nápojů

Technologie diskrétních buněk automatických fotometrických analyzátorů Thermo Scientific™ Gallery™ nabízí rychlejší a reprodukovatelné výsledky s nízkou úrovní detekce. Plně automatizované testovací postupy a reakční objemy v mikrolitrovém měřítku zajišťují nákladovou efektivitu. Tato technologie byla úspěšně přizpůsobena pro více než 50 aplikací v oblasti potravin a nápojů a životního prostředí, například pro různé cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza), kyseliny (octová, citronová, mléčná, vinná) a siřičitany, stejně jako pro amoniak, dusičnany, fosforečnany a sírany.

Paralelní stanovení několika analytů z jednoho vzorku zajišťuje analytickou účinnost. První výsledek je k dispozici již za deset minut a další výsledky se objevují každých 18 až 30 sekund. Odpadá čas potřebný k přepnutí metody, protože každá reakce probíhá v samostatné kyvetě. Tyto přístroje se snadno používají a nepotřebují žádné další zalévání. Dokonce lze vyžádat další testy, aniž by se přerušil rutinní pracovní postup. 
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 9.1.2023

analýza vzorků životního prostředí   ID:517

 



 
Malé molekuly propustné pro buňky pro regenerativní medicínu a výzkum rakoviny

Společnost AMSBIO nabízí širokou škálu malých molekul, které vědcům poskytují cílené nástroje k usměrňování buněčných osudů, což je klíčové v oblastech, jako je regenerativní medicína a výzkum rakoviny. 

Malé molekuly jsou organické sloučeniny s nízkou molekulovou hmotností propustné pro buňky, které se vyrábějí chemicky, na rozdíl od větších molekul, jako jsou proteiny, které se často vyrábějí biologickou cestou. Malé molekuly jsou zásadními součástmi cenově dostupné sady nástrojů pro buněčné kultury, které lze použít k udržování, přeprogramování a diferenciaci buněk.

Malé molekuly jsou obvykle nákladově efektivní: rychle a pohodlně se vyrábějí s vysokou úrovní čistoty a nízkou variabilitou jednotlivých šarží, což zajišťuje konzistentní aktivitu a reprodukovatelné výsledky. Výroba větších molekul biologickými prostředky, například pomocí virových vektorů, má potenciál vnést nežádoucí genetický materiál. Ve srovnání s tím jsou malé molekuly bez zvířat ze své podstaty bezpečné, což tuto možnost vylučuje.

Malé molekuly, které se používají jako nástroje k manipulaci s osudy buněk prostřednictvím cílení signálních drah, se stále častěji uvádějí ve výzkumu regenerativní medicíny: k nasměrování buněk určitou vývojovou cestou k požadovanému typu buněk, k přeprogramování somatických buněk na pluripotentní buňky a k udržování buněk v kultuře. Ve výzkumu rakoviny se široká škála malých molekul používá v cílené terapii rakoviny, která se zaměřuje na specifické geny a proteiny v rakovinných buňkách, jež jim umožňují přežít a růst.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 6.1.2023

molekuly propustné přes buněčnou membránu   ID:492

 



 
Přístroje IonTamer jsou analyzátory zbytkových plynů s časovým průletem (TOF-RGA) pro analýzu plynů.

Přístroje IonTamer měří nepřetržitě a poskytují kalibrovaná hmotnostní spektra v celém rozsahu hmotností (1 - 1200 u/e) až 10krát za sekundu. Data jsou prostřednictvím ethernetového rozhraní přenášena do uživatelského softwaru společnosti Spacetek Technology nebo do systému řízení procesů zákazníka. Tento výkon otevírá nebývalé možnosti řízení procesů a optimalizace výtěžnosti a spolehlivosti.

Přístroje IonTamer jako vysoce výkonné analyzátory zbytkových plynů detekují a monitorují kontaminanty ve vakuových systémech používaných v průmyslové výrobě i ve výzkumu a vývoji. Zabezpečují výrobu a zvyšují kvalitu výrobků tím, že detekují přechodné odchylky od jmenovitých hodnot. Přístroje IonTamer identifikují kontaminanty a usnadňují lokalizaci a opravu poruch.

Všechny materiály použité v přístrojích IonTamer jsou kompatibilní s aplikacemi v náročných průmyslových odvětvích, jako je např. polovodičový průmysl.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 5.1.2023

analyzátory TOF-RGA   ID:467

 



 
Nová průlomová metoda pro včasnou detekci vícečetných nádorových onemocnění

Pokud je rakovina odhalena v raném stádiu, výrazně se zvyšuje míra přežití, ale dnes se provádí screening pouze u několika typů rakoviny. Mezinárodní studie vedená vědci z Chalmersovy technické univerzity ve Švédsku ukazuje, že nová, dosud netestovaná metoda dokáže snadno odhalit více typů nově vznikajících nádorů najednou - včetně typů rakoviny, které jsou srovnatelnými metodami obtížně zjistitelné.

Nalezení účinných metod pro včasnou detekci několika typů rakoviny současně, takzvaná Multi-Cancer Early Detection (MCED), je novou oblastí výzkumu. Dnešní zavedené screeningové testy jsou specifické pro jednotlivé typy rakoviny, což znamená, že pacienti musí být testováni na každý typ rakoviny zvlášť. Nově vyvíjené testy MCED jsou obvykle založeny na genetice, například na měření fragmentů DNA z nádorů cirkulujících v krvi. Metody založené na DNA však mohou odhalit pouze některé typy rakoviny a mají omezenou schopnost najít nádory v nejranějším stadiu, tzv. stadiu I.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 4.1.2023

detekce rakoviny   ID:521

 


Reklama

 
Mikroplasty usazené na mořském dně se za 20 let ztrojnásobily

Celkové množství mikroplastů usazených na dně oceánů se za posledních dvacet let ztrojnásobilo, přičemž tento vývoj odpovídá typu a objemu spotřeby plastových výrobků ve společnosti. To je hlavní závěr studie vypracované Institutem environmentálních věd a technologií Autonomní univerzity v Barceloně (ICTA-UAB) a Katedrou zastavěného prostředí Univerzity v Aalborgu (AAU-BUILD), která poskytuje první rekonstrukci znečištění mikroplasty ze sedimentů získaných v severozápadní části Středozemního moře s vysokým rozlišením.

Datum: 3.1.2023

znečištění moře mikroplasty   ID:495

 



 
CRISPR naruby z virů proti bakteriím

Genoví inženýři vyzbrojili viry proti bakteriím. Dali jim arzenál, který v přírodě používají naopak bakterie proti virům. Tým nobelistky Jennifer Doudnaové ale zjistil, že je to tak trochu nošení sov do Athén, protože v přírodě tvoří bakteriální CRISPR nedílnou součást tisíců virů. Ty používají CRISPR jako mocnou zbraň k vzájemným válkám. Virové CRISPRy jsou obrovským příslibem pro genové inženýrství. (podcast)

Datum: 2.1.2023

CRISPR   ID:463

 


 

Novější Novější články

 

Archiv článků:   2022   2023   2024  

 

Doporučujeme články:
  Automatizované odvíčkování / uzavírání zkumavek zvyšuje produktivitu
  Spojení syntetické biologie a 3D tisku vytváří programovatelné živé materiály
  Zeptej se vědce! pomáhá překonat bariéru nesmělým vědcům
  Nové způsoby jemného vyladění elektrochemie
  Patent Index 2023: Česku narostl počet evropských patentů, daří se mu v přístrojové technice a chemii
  Zobrazit jen doporučené články.

Novinky:
 
 
2 Theta: Naše vlajkové lodě Izotachoforéza, kapilární elektroforéza


 
Biogen: Odběr vzorků a jejich transport v pokojové teplotě


 
Nukleární medicína. MGP: v současné době jsme certifikovanými distributory radiofarmak v České republice a na Slovensku firem AAA, Eckert and Ziegler, GE Healthcare a Izotop.


 
DRIVE AFM – špička mezi High-End AFM


 
Přehled přístrojů pro nanovlákna a netkané textilie


 
Novinky Nicolet CZ


 
Novinky BIOTRADE

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama