Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   9.4.2024 - 12.4.2024 analytica
  17.4.2024 - 19.4.2024 Hutní a průmyslová analytika 2024, mezinárodní konference
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
  10.6.2024 - 14.6.2024 ACHEMA 2024
Reklama

 
Protřepejte se chytřeji, protřepejte se bezpečněji

Společnost OHAUS Corporation, přední světový výrobce vah, laboratorního vybavení a analytických přístrojů, oznámila uvedení lehkých orbitálních třepaček řady ENDEAVOR SERIES. Jedná se o inteligentní, přizpůsobivé a spolehlivé třepačky, které se pyšní stálou stabilitou.

Bezpečné a spolehlivé
Řada Endeavor - sestávající z modelů e-E51LD0420, e-E51LD0403 a e-E51LDMP03 - nabízí stabilní a přesné dlouhodobé třepání, přičemž na prvním místě je bezpečnost a flexibilita. Všechny tři modely lze používat v chladicích místnostech a inkubátorech s teplotou od -10 do 40 stupňů Celsia a relativní vlhkostí vzduchu až do 80 % bez kondenzace. Jejich bezkartáčové stejnosměrné motory nevyžadují náročnou údržbu a jsou konstruovány tak, aby fungovaly tak dlouho, jak potřebujete.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 21.12.2023

třepačky   ID:168

 



 
Společnost Revvity uvádí na trh systém EONIS Q, který umožňuje rychlejší a jednodušší screening novorozenců na SMA a SCID

Inovativní, snadno použitelný pracovní postup molekulární diagnostiky snižuje složitost a náklady laboratoří, které chtějí rozšířit možnosti novorozeneckého screeningu.

Společnost Revvity, Inc., oznamuje uvedení svého systému EONIS™ Q, platformy deklarované CE-IVD, která umožňuje laboratořím v zemích, které akceptují označení CE, zavést molekulární testování spinální svalové atrofie (SMA) a těžké kombinované imunodeficience (SCID) u novorozenců.

Inovativní, snadno použitelný pracovní postup qPCR
U obou dědičných onemocnění je pro dosažení pozitivního výsledku rozhodující okamžitá detekce. V případě SMA existují terapie modifikující onemocnění, které zastavují progresi nemoci, a v případě SCID může léčba imunoglobuliny v kombinaci s terapií kmenovými buňkami dítě potenciálně vyléčit, pokud se zasáhne včas. Molekulární testování těchto a dalších vrozených poruch je však doposud poměrně málo rozšířené, což je částečně způsobeno omezením nákladů a technickými znalostmi potřebnými k provedení a interpretaci těchto testů.

Systém EONIS Q zjednodušuje a zefektivňuje molekulární testování SMA a SCID pomocí inovativního pracovního postupu, který zahrnuje přístroj EONIS™ Q96, soupravu EONIS™ SCID-SMA a specializovaný software EONIS™ EASI™.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 19.12.2023

screening novorozenců   ID:211

 



 
ZEISS představuje novou řadu produktů Lattice SIM

Mikroskopie se superrozlišením ve všech měřítcích a aplikacích
Abychom výzkumníkům pomohli plně využít potenciál mikroskopie se strukturovaným osvětlením (SIM - Mikroskopie se superrozlišením ve všech měřítkách a aplikacích

Abychom výzkumníkům pomohli plně využít potenciál mikroskopie se strukturovaným osvětlením (SIM), připojí se k zavedenému mikroskopu se superrozlišením ZEISS Elyra 7 dva nové systémy, které vytvoří novou řadu produktů Lattice SIM.

Stejně jako ZEISS Elyra 7 využívají noví členové rodiny produktů - ZEISS Lattice SIM 3 a ZEISS Lattice SIM 5 - strukturované osvětlení k překonání fyzikálních limitů rozlišení světelné mikroskopie. Každý systém implementoval tuto technologii pro specifické oblasti použití. Rodina produktů tak nabízí lepší přístup k superrozlišovacímu zobrazování pro širší škálu aplikací, od vynikajících optických řezů tkání a vyvíjejících se organismů přes vysokorychlostní zobrazování živých buněk až po vynikající rozlišení na molekulární úrovni.), připojí se k zavedenému mikroskopu se superrozlišením ZEISS Elyra 7 dva nové systémy, které vytvoří novou řadu produktů Lattice SIM.

Stejně jako ZEISS Elyra 7 využívají noví členové rodiny produktů - ZEISS Lattice SIM 3 a ZEISS Lattice SIM 5 - strukturované osvětlení k překonání fyzikálních limitů rozlišení světelné mikroskopie. Každý systém implementoval tuto technologii pro specifické oblasti použití. Rodina produktů tak nabízí lepší přístup k superrozlišovacímu zobrazování pro širší škálu aplikací, od vynikajících optických řezů tkání a vyvíjejících se organismů přes vysokorychlostní zobrazování živých buněk až po vynikající rozlišení na molekulární úrovni.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 18.12.2023

optická mikroskopie   ID:282

 



 
DNA nanoroboti mohou „donekonečna“ replikovat sami sebe

Nové DNA strojky o velikosti 100 nanometrů dovedou vyrábět své kopie z kusů DNA, které získají v prostředí. Má to ale řadu obrovských háčků. Například, k výrobě je nezbytné UV záření a kusy DNA musejí být předem připravené, s přesně danou sekvencí nukleotidů. Gray goo apokalypsa Erica Drexlera zatím není na pořadu dne.

Datum: 15.12.2023

DNA nanoroboti   ID:225

 


Reklama

 
Léčiví roboti stvoření z lidských buněk

Je to jen pár let, kdy svět vzrušili „živí roboti“ vzniklí z buněk žabího embrya. Nyní mají žabí xenoboti nástupce – antroboty, tvořené dospělými lidskými buňkami. Bez jakékoli genetické modifikace mají antroboti schopnost hojit poškozené nervové buňky, čímž se zdají být pro medicínu mnohem zajímavější než jejich předchůdci xenoboti.

Datum: 14.12.2023

buněční roboti   ID:223

 



 
Plně automatizovaný systém pro analýzu povrchů s více technikami, který vám umožní pokročit ve výzkumu

Efektivní pracovní postupy s XPS, UPS, ISS, REELS a Ramanovou spektroskopií

Nový systém Thermo Scientific™ Nexsa™ G2 pro povrchovou analýzu je plně automatizovaný přístroj XPS, který zdánlivě bez problémů integruje další analytické techniky, čímž zlepšuje vaše znalosti nejrůznějších typů vzorků včetně mikroelektroniky, polymerů, katalyzátorů nebo biomateriálů. Přístroj Nexsa G2 je navržen tak, aby usnadnil pokročilou analýzu povrchů díky inteligentní automatizaci a výkonnému softwaru. Můžete také zkoumat podpovrchovou chemii a chemii rozhraní pomocí hloubkového profilování buď se standardním iontovým zdrojem, nebo MAGCIS, zdrojem monatomických a plynných klastrových iontů. Zpracování vzorků in-situ umožňuje nový ohřívač vzorků NX nebo modul čtyřbodového vychýlení pro elektrochemické studie povrchů. Software Avantage zajišťuje vysoce kvalitní sběr a analýzu dat a navíc novou funkci pro korelaci dat se SEM.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 13.12.2023

analýza povrchů   ID:207

 



 
Jiří Valach a kolektiv: Svět transferu technologií se definitivně změnil

Doporučením Rady EU 2022/2415 z 2. 12. 2022 o hlavních zásadách zhodnocování znalostí se po několika letech intenzivní diskuze a práce zásadně změnil pohled na transfer znalostí a technologií. V článku autor Jiří Valach s kolegy popisuje jak obecné aspekty uvedené změny, tak konkrétní příklady aktivit, které Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy realizuje.

Datum: 12.12.2023

věda a výzkum   ID:248

 



 
Rakouská věda získává pozornost světa. Potvrzují to také udělené Nobelovy ceny

Rakouské vědě se v posledních dvou letech dostalo značné mezinárodní pozornosti – po kvantovém fyzikovi Antonu Zeilingerovi nečekaně obdržel Nobelovu cenu za fyziku Ferenc Krausz, další vědec s rakouským občanstvím, který značnou část své kariéry prožil ve Vídni. Úspěch Antona Zeilingera potvrdil přední postavení Rakouska v oblasti kvantových technologií, jež jsou v zemi podporovány prostřednictvím projektu „Quantum Austria“.

Datum: 11.12.2023

Rakousko, věda a výzkum   ID:229

 


Reklama

 
Nejnovější pokroky v prvkové analýze pro dodavatelský řetězec lithium-iontových baterií - whitepaper

ED-XRF a ETV-ICP-OES nabízejí nové zajímavé možnosti a výhody.

Dodavatelský řetězec lithium-iontových baterií sahá od dolů a rafinerií přes výrobce článků a bateriových sad až po výrobce originálního vybavení (OEM). Určení přesného množství prvků, které jsou v daném materiálu přítomny, může hrát zásadní roli při kontrole kvality v různých fázích zpracování.

Tento článek popisuje požadavky na prvkovou analýzu zpracovávaných materiálů ve vybraných fázích řetězce se zaměřením na grafit, lithiové soli a součásti katod. Představuje nejnovější pokroky v některých tradičních řešeních měření těchto materiálů, jako je například analýza ICP-OES.

Článek však také upozorňuje na dvě osvědčené analytické technologie, které se zatím běžně nepoužívají pro aplikace v lithium-iontových bateriích: ED-XRF a ETV-ICP-OES. Ty nabízejí nové zajímavé možnosti a výhody - například rychlost, pohodlí a přesnost - které je doporučují pro širší použití v bateriovém průmyslu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.12.2023

Li-Ion baterie   ID:227

 



 
Tři různé metody stanovení difúzního koeficientu v bateriových elektrodách - whitepaper

Srovnání EIS, GITT, PITT: Která metoda je pro mě nejvhodnější?

Nejdůležitější elektrochemickou reakcí v interkalační elektrodě, například v Li-ion baterii, je interkalační reakce. Difuzní koeficienty interkalovaných druhů jsou klíčovými parametry, které určují vlastnosti bateriového článku. Čím větší je hodnota difuzního koeficientu, tím rychlejší nebo snazší je vkládání/vypouštění vložených druhů a konečně tím lepší je výkon baterie.
Chronoamperometrie a chronopotenciometrie jsou tradiční techniky pro měření difuzního koeficientu v případě semi-infinitní lineární difúze. Pro případ konečné difúze je k dispozici několik technik a analýz, například Levichova analýza a fitování EIS pomocí Winfova prvku. Impedanční analýzu lze také provést na komerčních li-ion bateriích a získat tak informace o difuzním koeficientu vnesených druhů.
V tomto článku jsou představeny tři metody, EIS, GITT a PITT, jsou provedeny výsledky a analýzy a jsou vysvětlena omezení metod.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.12.2023

LI-Ion baterie, difúzní koeficient   ID:262

 



 
Alice Meadows: Používání identifikátorů může výzkumníkům uspořit hodiny času

Proč by výzkumníci a výzkumnice měli využívat perzistentní identifikátory? Kolik času jim mohou podle dostupných analýz ušetřit? Na to jsme se zeptali Alice Meadows z konzultační společnosti MoreBrains, která se analýzou přínosů perzistentních identifikátorů zabývá.

Datum: 6.12.2023

věda a výzkum, identifikátory   ID:196

 



 
Nová digitální mikroskopická kamera DP75 umožňuje mikroskopické objevy a kontroly

Nová špičková kamera pro mikroskopy určená pro náročné aplikace v přírodních vědách a průmyslu
Digitální mikroskopická kamera DP75 otevírá nové možnosti mikroskopického zobrazování. Uživatelé mohou pořizovat snímky v jasném poli nebo fluorescenční snímky v širokém vlnovém rozsahu pomocí jediné kamery, čímž odpadá nepříjemné přepínání mezi více kamerami.

Jedna kamera, více aplikací
Kamera DP75 je navržena pro řadu náročných aplikací v oblasti přírodních věd a průmyslu a umožňuje výzkumníkům a kontrolorům pořizovat snímky s vysokým rozlišením od jasového pole po fluorescenci, a to i v blízkém infračerveném pásmu (NIR). Tato inovativní kamera zjednodušuje proces mikroskopického zobrazování a umožňuje uživatelům více se soustředit na práci.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 5.12.2023

kamera pro mikroskopy   ID:209

 


Reklama

 
Jednorázový bioreaktor pro kultivaci iPS sféroidů

Nový 3D magnetický míchací a jednorázový bioreaktorový systém ABLE od společnosti AMSBIO umožňuje nákladově efektivní produkci indukovaných pluripotentních kmenových buněk (iPS) v laboratorním měřítku.

Indukované pluripotentní kmenové buňky pěstované v 3D sféroidní suspenzní kultuře se velmi podobají embryoidním tělískům přirozeně tvořeným embryonálními kmenovými buňkami. Použití 3D bioreaktoru ABLE nabízí výzkumným pracovníkům snadno použitelný a cenově dostupný nástroj, který poskytuje vynikající výtěžnost, životaschopnost a vysokou účinnost pro expanzi lidských iPS kmenových buněk a jejich diferenciaci.

Bioreaktor je vyroben z polykarbonátu s vysokou hustotou pro biokompatibilitu s kultivací iPS kmenových buněk a dodává se připravený k použití pro neadherentní růst buněk, což eliminuje potřebu drahých proteinů extracelulární matrix (ECM) pro potahování plastového nádobí. Oběžné kolo ve tvaru delta křídla s magnetem na každé lopatce, umístěné uvnitř bioreaktoru, zajišťuje míchání s nízkým střihem pomocí laminárního proudění, což podporuje tvorbu a růst rovnoměrných 200-300 μm sféroidních buněčných shluků.

Bioreaktorový systém používá jednorázové nádoby pro kultivaci buněk nebo produkci až 5 × 107 buněk na 30 ml nádoby, což odpovídá výtěžku buněk z deseti 10 cm kultivačních misek nebo deseti 6jamkových destiček.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 4.12.2023

bioreaktor   ID:223

 



 
K diskusím o pandemické smlouvě s WHO

Virus SARS-CoV-2 nám dal jasně na srozuměnou, jak nás může ohrozit jeden z nejjednodušších nebuněčných organismů. Téměř 7 milionů úmrtí na Covid-19 zdaleka nemusí být tím, co virový patogen může napáchat. Je nezbytné, aby se osm miliard pozemšťanů domluvilo na společné strategií pro případ dalšího pandemického ohrožení? Zcela bez diskuze jde o velice smysluplný, důležitý cíl. Návrh pandemické smlouvy, jenž se zrodil pod hlavičkou Světové zdravotnické organizace WHO, však vyvolává ostrou kritiku. Jak se pomalu blíží termín ratifikace, lze očekávat, že přibydou i emocionálně podbarvené veřejné protesty.

Datum: 1.12.2023

pandemická dohoda   ID:197

 



 
Akademie věd ocenila šest výzkumů, které přispívají k prestiži české vědy v zahraničí

Ceny AV ČR letos vyzdvihují šest mimořádných výsledků výzkumů zasahujících do oblasti medicíny, informatiky, biologie a filozofie. Vědkyně a vědci převzali ceny AV ČR ve dvou kategoriích z rukou předsedkyně AV ČR ve vile Lanna v Praze 28.11.2023.

Datum: 30.11.2023

věda a výzkum   ID:214

 



 
Kompaktní procesní termostat pro účinnou regulaci teploty v laboratorních aplikacích

Modely Huber Petite Fleur jsou nejmenší dynamické systémy regulace teploty z řady Unistat. Jsou určeny pro vysoce přesnou regulaci teploty malých výzkumných reaktorů. Stejně jako všechny Unistaty mají i modely Petite Fleur jedinečné termodynamické vlastnosti.

Modely Petite Fleur dosahují provozních teplot od -40 °C do +200 °C a nabízejí chladicí výkon 480 W (při plném výkonu čerpadla podle DIN 12876). Oběhové čerpadlo s výkonem až 25 l/min zajišťuje optimální přenos tepla. Choulostivé skleněné reaktory jsou chráněny před poškozením díky pozvolnému rozběhu a změny viskozity v okruhu kapaliny jsou kompenzovány.

Model Petite Fleur je vybaven brilantním 5,7" dotykovým ovladačem Pilot ONE a rozšířenými funkcemi třídy E "Professional". To znamená, že Petite Fleur standardně zahrnuje všechny funkce potřebné pro náročné úlohy regulace teploty - například kaskádové řízení TAC, programátor, grafický displej, kalibrační programy a rozhraní USB, Ethernet a RS232.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 29.11.2023

termostat   ID:198

 


Reklama

 
Ruční mikropipety Acura® - prvotřídní pracovní komfort

Ergonomie je klíčovým slovem při provádění dlouhých pipetovacích sérií, jako jsou rutinní testy a výzkum v tomto pandemickém období. Každý detail řady manuálních pipet Acura®, od polohy nástroje v ruce až po nejplynulejší aktivaci, přispívá k vynikajícímu pracovnímu komfortu a snížení únavy rukou.

Optimální tvar opěrky prstů udržuje nástroj při pipetování v dané poloze. Tlačítko pro nastavení objemu umožňuje rychlé nastavení i v rukavicích. Díky umístění na přední straně přístroje je okénko displeje během pipetování vždy dobře viditelné.

Měkké pružiny a těsnicí kroužek s teflonovou objímkou snižují tření a aktivace pístu je díky nim plynulejší než kdykoli předtím. Velké povrchové tlačítko vyhazovače zajišťuje aktivaci při nízkém tlaku. Kromě snadného vysunutí špičky umožňuje systém nastavení výšky hřídele JustipTM široký výběr špiček, které těsně přiléhají k trysce. To se ukázalo jako zásadní tam, kde mají laboratoře omezené možnosti výběru vlastních pipetovacích špiček (tj. centrální nákup).

Manuální pipety Acura® jsou k dispozici jako mikro-, makro- a vícekanálové modely. Každý přístroj je opatřen vlastním sériovým číslem a prochází přísnou kontrolou výkonu potvrzenou individuálním certifikátem kvality. V kombinaci s pipetovacími špičkami Qualitix® poskytuje tato řada výkonné výsledky. Tříletá záruka.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 28.11.2023

pipety   ID:217

 



 
Průvodce základními laboratorními dovednostmi - whitepaper

Zvyšte přesnost a efektivitu každodenních laboratorních měření.

Zkušenosti ukazují, že moderní, dobře vyvinuté váhy a analytické přístroje nejvíce přispívají ke snadnému používání, bezpečnosti provozu a přesným výsledkům. I u nejmodernějších řešení je však stále zapotřebí praktické know-how, aby uživatelé postupovali správně a dosáhli spolehlivosti a konzistence.

Základní techniky měření, kterými se zabývá tato příručka, zahrnují: Vážení, pipetování, měření pH, obsah vlhkosti, titrace, UV/VIS, hustota a index lomu, tání, kapání, bod varu, zákal a skluz a termická analýza.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.11.2023

whitepaper laboratorních dovedností   ID:188

 



 
Terézia Slanináková: Open Science prospívá komunitě

Open Science a její principy. To je téma, které zajímá mladou vědkyni Terézii Slaninákovou působící na Fakultě informatiky a Ústavu výpočetní techniky brněnské Masarykovy univerzity. Její původní zájem o informační technologie vzešel z čisté zvědavosti o téma strojového učení.

Datum: 24.11.2023

open science, strojové učení   ID:228

 



 
Vývoj cloudové technologie umělé inteligence pro bezpečnější baterie s delší životností

Vědci z Nanyang Technological University v Singapuru (NTU Singapore) a společnost Durapower Technology Singapore Pte Ltd vyvinuli cloudovou technologii, která může výrazně zvýšit životnost a bezpečnost lithium-iontových baterií.
Během posledních čtyř let vyvinul společný tým systém Fire & Explosion Management System (FXMS), který využívá technologii digitálního dvojčete - kdy je vytvořena virtuální replika skutečné baterie, která odráží tu reálnou - a nabízí vysoce přesné monitorování v reálném čase a předpovědi stavu baterie až na pět let.

Systém FXMS dokáže pravidelně monitorovat, u kterého akumulátoru je pravděpodobné, že selže, a dokáže předpovědět, kdy bude vhodný čas na jeho výměnu, a to s přesností až 95 % až na více než šest měsíců dopředu. V současné době se testuje v kontejnerovém řešení pro skladování energie v inteligentním kampusu NTU.

Tým odhaduje, že jejich patentovaná technologie může pomoci prodloužit životnost lithium-iontových baterií o více než 50 procent a výrazně snížit emise oxidu uhličitého díky snížení množství odpadu z baterií, protože jejich výroba vyžaduje velké množství zdrojů a energie.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 23.11.2023

baterie   ID:263

 


Reklama

 
Nový vícelitrový generátor vodíku od společnosti VICI DBS

Výroba až 18 l/min vodíku.
Spolehlivost a stálá vysoká produktivita jsou požadavky na dnešní i budoucí generátory plynu. Tato velkoobjemová modelová řada představuje nejnovější generátory vodíku od společnosti VICI DBS, které pokrývají celou řadu aplikací s vysokou čistotou vodíku 99,99997 %*. V nabídce jsou čtyři varianty s průtoky 4,5 l, 9 l, 13,5 l a 18 l. Osvědčená technologie PEM (ProtonExchangeMembrane) s titanovými články zaručuje maximální životnost při minimální údržbě. Modulární konstrukce rovněž umožňuje modulární použití: pokud dojde k poruše jedné ze 4 buněk, ostatní mohou pokračovat ve výrobě. Jednotka je mobilní a má malé rozměry. Uvedení do provozu je jednoduché, a proto šetří náklady. Intuitivní řídicí systém se ovládá prostřednictvím 7" dotykové obrazovky. Bezpečnost je vždy v centru pozornosti! Proto má samotný vícelitrový generátor pouze malý zásobník vodíku a automatický systém vypnutí, který reaguje v případě vnitřního i vnějšího úniku vodíku, přetlaku a příliš nízké hladiny vody.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 22.11.2023

generátor vodíku   ID:299

 



 
Rekordní počet laboratorních ocenění pro rok 2023

Vítězové letošního ročníku Lab Awards 2023, v němž bylo dosud nejvíce kategorií a účastníků v užším výběru, byli lídři v oboru a začínající talenti.

Na slavnostním ceremoniálu, který se konal v birminghamském sále Vox po prvním dni nedávné výstavy Lab Innovations NEC, byly mezi mnoha oceněnými úspěchy například inovace, udržitelnost a spolupráce.

Celkem bylo uděleno 14 samostatných cen, z nichž 13 vybrala z užšího výběru porota, které předsedal vydavatel Laboratory News a ředitel mateřské společnosti Synthesis Media Sean Marshall. Ceny Lab Awards společně udělují společnosti Laboratory News a Lab Innovations.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 21.11.2023

nejlepší laboratorní ocenění   ID:293

 



 
Creative Business Cup 2024 se blíží

Agentura CzechInvest pořádá už sedmý ročník soutěže Creative Business Cup. Jejím cílem je ocenit nejkreativnější startupy v Česku. Národní kolo soutěže bude příští rok hostit Liberec. Na vítěze čeká nejen prestižní ocenění, ale i účast ve světovém finále, kde české startupy pravidelně obsazují přední pozice. Přihlášky do soutěže byly spuštěny 15. listopadu 2023.

Datum: 20.11.2023

věda a výzkum, startupy   ID:254

 



 
Výzva k podávání žádostí do MIT-Czech Republic Seed Fund

Jedinečná možnost k podání žádostí do MIT-Czech Republic Seed Fund. Žádost mohou podat týmy složené z juniorních akademiků a vědců z Massachusetts Institute of Technology a kterékoli české vysoké školy. Výzva, která se týká všech oborů, uzavírá příjem přihlášek 12. prosince 2023.

Datum: 16.11.2023

věda a výzkum   ID:249

 


Reklama

 
Společnost Bruker představuje novou generaci nanomechanického testovacího systému

Hysitron TI 990 umožňuje charakterizaci materiálů s novou úrovní nanoindentačního výkonu

Na výroční konferenci Materials Science and Technology (MS&T23) oznámila společnost Bruker Corporation uvedení přístroje Hysitron TI 990 TriboIndenter®, který přináší do nanomechanického testování vynikající úroveň výkonu, automatizace a produktivity. TI 990je komplexním vylepšením špičkové platformy TriboIndenter společnosti Bruker s novými režimy měření, 2× rychlejší testovací kapacitou a větší testovací plochou 200 x 300 mm. Tato vylepšení přinášejí hmatatelné výhody pro celou řadu aplikací a trhů, například vyšší přesnost pro testování tenkých polymerních vrstev v nanorozměrech, vyšší propustnost pro kombinované materiálové vědy a analýzu více měření celých 300mm polovodičových destiček. Díky kombinaci výkonu, použitelnosti a flexibility je TI 990 ideálním charakterizačním řešením pro výzkum polymerů, vývoj slitin a polovodičových zařízení.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 15.11.2023

tribometrie   ID:240

 



 
Může umělá inteligence nastartovat změnu v procesu podávání grantových žádostí?

Posuzování vědeckých publikací a žádostí o výzkumné granty jsou zásadními součástmi akademického prostředí. Procesy spojené s přijímáním grantových žádostí mají za úkol zajistit kvalitu a relevanci budoucích vědeckých výsledků a zároveň garantovat efektivní využití veřejných či soukromých finančních prostředků. Nicméně, tato hodnocení nejsou bez výzev.

Datum: 14.11.2023

věda a výzkum   ID:222

 



 
Automatické vyhledávání částic, jejich přesná klasifikace a snadná identifikace pomocí Ramanovy mikroskopie

Zrychlená a extrémně přesná analýza mikroplastů, léčiv a potravin nebo nápojů.

ParticleScout umožňuje bezprecedentní rychlost a snadné použití pro analýzu mikročástic pomocí Ramanovy mikroskopie díky automatické integraci optických komponent, pokročilých algoritmů, spektroskopických schopností a softwaru pro spektrální databázi.
Částice menší než 1 µm lze podrobně analyzovat. "Image Stitching" a "Focus Stacking" jsou funkce, které umožňují velmi pohodlnou práci s velkými vzorky a umožňují generovat obrazová data pro přesnou kategorizaci částic podle fyzikálních atributů.
Pro identifikaci je z každé částice automaticky zaznamenáno Ramanovo spektrum, které je pomocí integrovaného softwaru WITec Raman database přiřazeno k příslušné látce.
Tato bezproblémová kombinace nástroje pro analýzu částic se spektrální databází je v oboru jedinečná a poskytuje optimalizovaný pracovní postup pro zvýšení produktivity.
Na závěr aplikace ParticleScout vytváří komplexní zprávy, které kvantifikují částice, jež jsou předmětem zájmu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 13.11.2023

Ramanova mikroskopie   ID:253

 



 
Téma Světové technologie baterií

Téma svět baterií jedinečným způsobem kombinuje relevantní znalosti. Najdete zde vše o dodavatelích a jejich produktech, webové semináře, bílé knihy, katalogy a brožury.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 10.11.2023

technologie baterií   ID:217

 


Reklama

 
První aktivní odlučovač oleje a vody: bezpečný, čistý, modulární

Inovativní odlučovač oleje a vody přináší revoluci v čištění kondenzátu ve stanicích stlačeným vzduchem

S odlučovačem oleje a vody QWIK-PURE je kondenzát obsahující olej aktivně protlačován přes filtry lehkým proudem stlačeného vzduchu. Patrony jsou trvale naplněny kondenzátem, což zabraňuje tvorbě suchých mezních vrstev a organických kultur. Inteligentní řídicí jednotka zobrazuje zbývající kapacitu kazet a také informace o stavu, kdy je třeba provést servis. Provozní stav a případná alarmová hlášení lze vyvolat také prostřednictvím sběrnice Modbus, což umožňuje integraci systému podporujícího IIOT do nadřazených monitorovacích a řídicích systémů. V případě výpadku napájení se režim nouzového zabezpečení přepne na konvenční gravitační separaci. Výměna kazet je ergonomická, hygienická a bez použití nářadí. Zaměstnanci ani pracovní prostředí nepřicházejí do styku s kontaminovaným obsahem. QWIK-PURE se skládá ze základní jednotky a variabilního počtu filtračních kazet. Pokud se změní množství kondenzátu, modulární konstrukce umožňuje snadné přidání nebo odebrání základních desek a kazet. Systém je certifikován německým institutem DIBt.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 9.11.2023

odlučovač oleje a vody   ID:248

 



 
Bakterie požírající plasty mění odpad na užitečné výchozí materiály pro další výrobky

Každý den se vyhodí hory použitých plastových lahví, ale tento problém by mohli vyřešit mikrobi. Vědci nyní v časopise ACS Central Science uvádějí, že vyvinuli bakterii E. coli, která se živí plasty a dokáže účinně přeměnit odpadní polyethylentereftalát (PET) na kyselinu adipovou, která se používá k výrobě nylonových materiálů, léků a vonných látek.

Již dříve tým vědců včetně Stephena Wallace vytvořil kmen E. coli, který transformoval hlavní složku starých PET lahví, kyselinu tereftalovou, na něco chutnějšího a cennějšího: vanilkovou aromatickou sloučeninu vanilin. Současně jiní výzkumníci vytvořili mikroby, kteří metabolizují kyselinu tereftalovou na různé malé molekuly, včetně krátkých kyselin. Wallace a nový tým z Edinburské univerzity proto chtěli rozšířit biosyntetické dráhy E. coli o metabolismus kyseliny tereftalové na kyselinu adipovou, surovinu pro mnoho výrobků každodenní potřeby, která se obvykle vyrábí z fosilních paliv pomocí energeticky náročných procesů.
Tým vyvinul nový kmen E. coli, který produkuje enzymy schopné přeměnit kyselinu tereftalovou na sloučeniny, jako je kyselina mukonová a adipová. K přeměně kyseliny mukonové na kyselinu adipovou pak použili druhý typ E. coli, který produkoval plynný vodík, a palladiový katalyzátor. Při pokusech tým zjistil, že připojení upravených mikrobiálních buněk k alginátovým hydrogelovým kuličkám zlepšilo jejich účinnost a až 79 % kyseliny tereftalové bylo přeměněno na kyselinu adipovou. Při použití reálných vzorků kyseliny tereftalové z vyřazené láhve a povlaku odebraného z odpadních obalových etiket systém upravených bakterií E. coli účinně vyráběl kyselinu adipovou. V budoucnu budou vědci podle svých slov hledat cesty k biosyntéze dalších produktů s vyšší hodnotou.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.11.2023

bakterie požírající PET   ID:259

 



 
Vědci objevili nový ultrapevný materiál pro mikročipové senzory

Materiál, který se nejen vyrovná pevnosti diamantů a grafenu, ale může se pochlubit pevností 10krát vyšší než kevlar.

Vědci z Technické univerzity v Delftu pod vedením docenta Richarda Norteho představili nový pozoruhodný materiál, který má potenciál ovlivnit svět materiálových věd: amorfní karbid křemíku (a-SiC). Kromě výjimečné pevnosti vykazuje tento materiál mechanické vlastnosti, které jsou klíčové pro izolaci vibrací na mikročipu. Amorfní karbid křemíku je proto obzvláště vhodný pro výrobu ultracitlivých mikročipových senzorů.

Škála možných aplikací je široká. Od ultracitlivých mikročipových senzorů a pokročilých solárních článků až po průkopnický výzkum vesmíru a technologie sekvenování DNA. Výhody pevnosti tohoto materiálu v kombinaci s jeho škálovatelností jej činí mimořádně perspektivním.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.11.2023

ultrapevný materiál   ID:250

 



 
Neuromorfní mikročip NorthPole od IBM je novým tahem v čipové válce s Čínou

IBM déle než desetiletí vyvíjejí neuromorfní čipy, které přinášejí architekturu inspirovanou lidským mozkem. NorthPole je rychlý a velice efektivní, pokud jde o spotřebu energie. Přispěje k rozvoji umělých inteligencí. A také by se mohl stát trumfem v zajištění USA a celého Západu, kdyby došlo ke tragédii s dostupností čipů pro všechny možné aplikace.

Datum: 6.11.2023

neuromorfní mikročipy   ID:300

 


Reklama

 
Časopis Nature vyzývá k užší vědecké spolupráci s Čínou

Překlad z článku ze stránek nejnovějšího čísla renomovaného vědeckého časopisu, jehož redakce je výrazně a neochvějně prozápadní, přesto nevidí v každém s Čínou spolupracujícím vědci kolaboranta či špiona. Když si odmyslíte v Nature standardní tlačení na greendealovou pilu, kterou si podřezáváme vlastní ekonomickou větev, vyloupne se jádro textu. Odhaluje část obrazu, jenž načrtává, jak se geopolitické změny transformují do vrcholové vědy. Můžeme změny ignorovat, nebo jim vzdorovat, ale evoluce ty, kteří nejsou schopni adaptace na nové podmínky, má ve zvyku zatratit.

Datum: 3.11.2023

vědecká spolupráce s Čínou   ID:244

 



 
Vizionáři 2023

Je Vaše firma či organizace aktivním inovátorem a rádi byste o sobě dali více vědět ostatním? Nebo máte ve svém okolí nějakého vizionáře? Pak uvažujte o podání přihlášky nebo zaslání nominace do projektu Vizionáři 2023.

Jde již o třináctý ročník tohoto projektu, který se zaměřuje na podporu a propagaci neotřelých a inovativních produktů, technologií, postupů či služeb, které přinášejí významný technologický, ekonomický a společenský přínos. O oceněních rozhoduje odborná porota složená z představitelů partnerů projektu, akademických a výzkumných institucí, podnikatelské sféry, státní správy a inovačního podnikání.
Přihlásit se svými novými inovativními počiny se mohou přirozeně i ti, kteří se již zúčastnili v minulých letech.
Přihlášky do 16. 11. 2023 a nominace do 9. 11. 2023 do Vizionářů 2023 lze zasílat prostřednictvím online formulářů na www.vizionari.cz

Datum: 2.11.2023

soutěž vizionáři   ID:270

 



 
THE World University Rankings - je to stále smutné...

Ve čtvrtek 26. října 2023 byl zveřejněn další oborový mezinárodní žebříček univerzit vydávaných britskou společností Times Higher Education: World University Rankings by Subject. Z jeho výsledků vyplývá, že české školy v porovnání nejlépe uspěly v disciplínách jako jsou právo, umění a humanitní vědy.

Datum: 1.11.2023

hodnocení univerzit   ID:238

 



 
Eliminace odpařování rozpouštědel ze vzorků buněčných kultur

Sterilní těsnění 96jamkových destiček pro kultivaci buněk

Společnost BioChromato Inc. představila gama sterilizovanou verzi oblíbeného těsnění RAPID Slit Seal pro vědce, kteří chtějí eliminovat odpařování rozpouštědla ze vzorků při kultivaci buněk v 96jamkových mikrodestičkách.

Těsnění RAPID Slit Seal, které se osvědčilo v laboratořích po celém světě, je patentované samouzavírací těsnění mikrodestiček, které se vrací do původního stavu i při děrování pomocí HPLC nebo LC/MS autosampleru.

Výsledkem je eliminace ztráty těkavých rozpouštědel z vašich cenných vzorků. S těsněním RAPID Slit Seal je navíc zavádění pipetových špiček a vzorkovacích jehel snazší a lze ho dosáhnout bez tahání, což vám ušetří čas a námahu při dávkování nebo odběru vzorků.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 31.10.2023

těsnění 96jamkových destiček   ID:224

 


Reklama

 
Rychlejší, přesnější, prostě lepší - nový Ramanův spektrometr PAT

Nejmodernější Ramanův proces pro chemické a farmaceutické aplikace

Uživatelé systému Process Guardian (PGr) těží z jeho vynikající výtěžnosti signálu. PGr je mnohonásobně rychlejší než běžné Ramanovy spektrometry. Výsledky poskytuje během několika sekund tam, kde to jiným trvá minuty. Díky tomu jsou dříve neproveditelné aplikace s Ramanovou spektroskopií realizovatelné. To platí zejména pro časově kritické purifikační procesy, například v oblasti biofarmacie DSP.

PGr je důsledně navržen jako spektrometr PAT a lze jej ovládat přímo na přístroji i vzdáleně online. Vybavení procesního spektrometru je na špičkové úrovni: Komunikace OPC, až osminásobný multiplex, vhodnost pro zónu 0 ATEX, různé predikční motory (PEAXACT, SOLO, SIMCA, CAMO), protokoly pro dodržování farmaceutických předpisů, robustní duplexní optické vlákno s integrovanou ochranou proti přerušení.

Výjimečná je také rozmanitost sond: bezkontaktní sondy s vyměnitelnými ohnisky, ponorné sondy různých rozměrů a materiálů, autoklávovatelné průtokové cely. Pro systémy Sartorius Ambr a BioSTAT jsou k dispozici speciální sondy.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 30.10.2023

Ramanova spektrometrie   ID:214

 



 
Whitepaper: Multimodální analýza 2D materiálů pomocí pracovního postupu CISA XPS-SEM

Pracovní postup korelačního zobrazování a analýzy povrchu (CISA) pro kombinovanou charakterizaci XPS-SEM

K analýze 2D-krystalů MoS2 deponovaných na povrchu oxidu křemíku byl použit pracovní postup Thermo Scientific CISA (Correlative Imaging and Surface Analysis). CISA kombinuje skenovací elektronovou mikroskopii (SEM) a rentgenovou fotoelektronovou spektroskopii (XPS) v jediném korelovaném a časově efektivním pracovním postupu, který může nejen poskytovat zobrazování a analýzu povrchu, ale může také zahrnovat doplňkové techniky, jako je Ramanova spektroskopie.

V této případové studii byl použit systém pro analýzu povrchu Nexsa G2 a Axia ChemiSEM. Kombinované použití XPS, Ramanovy analýzy a SEM v pracovním postupu CISA umožnilo zobrazování s vysokým rozlišením i chemickou identifikaci povrchu vzorku ve stejných oblastech zájmu (ROI).

Výsledkem bylo jasné určení chemismu povrchu i struktury MoS2 na oxidu křemičitém. Rovněž se ukázalo, že jsou přítomny jak MoS2, tak MoO3 a že v různých oblastech povrchu existují rozdíly v počtu vrstev.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.10.2023

zobrazení a analýza 2D povrchů   ID:230

 



 
„Pseudogravitace“ v krystalech ohýbá světlo podobně jako gravitační čočky

Vesmírnou gravitační čočku si asi jen tak nevyrobíme. Fyzici ale dovedou vyrobit pseudogravitaci, kdy fotonický krystal s narušenou strukturou mění dráhu světelných paprsků podobně, jako gravitace vesmírných monster. Může z toho být zajímavý experimentální nástroj i praktické aplikace.

Datum: 26.10.2023

mikroskopická gravitační čočka   ID:208

 



 
Milník: Miniaturní urychlovač částic funguje

Urychlovače částic jsou zásadními nástroji v nejrůznějších oblastech průmyslu, výzkumu a zdravotnictví. Prostor, který tyto přístroje vyžadují, se pohybuje od několika metrů čtverečních až po velká výzkumná centra. Využití laserů k urychlování elektronů ve fotonické nanostruktuře představuje mikroskopickou alternativu s potenciálem generovat výrazně nižší náklady a učinit zařízení podstatně méně objemnými. Doposud nebylo prokázáno žádné podstatné zvýšení energie. Jinými slovy, nebylo prokázáno, že by elektrony skutečně výrazně zrychlily. Týmu laserových fyziků z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) se nyní podařilo předvést první nanofotonický urychlovač elektronů - současně s kolegy ze Stanfordovy univerzity. Vědci z FAU nyní publikovali své výsledky v časopise "Nature".*
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 25.10.2023

miniaturní urychlovač částic   ID:281

 


Reklama

 
Nový recept na efektivní a ekologickou recyklaci baterií

Výzkumníci z Chalmersovy technické univerzity ve Švédsku nyní představují nový a účinný způsob recyklace kovů z vybitých baterií elektromobilů. Metoda umožňuje získat 100 % hliníku a 98 % lithia z baterií elektromobilů. Zároveň se minimalizují ztráty cenných surovin, jako je nikl, kobalt a mangan. K procesu nejsou zapotřebí žádné drahé nebo škodlivé chemikálie, protože výzkumníci používají kyselinu šťavelovou - organickou kyselinu, která se vyskytuje v rostlinné říši.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 24.10.2023

recyklace baterií   ID:221

 



 
Platforma PerkinElmer GC 2400

Analytické laboratoře se každý den potýkají s výzvou, jak sladit vysokou produktivitu s efektivním provozem. A s rostoucím trendem hybridních pracovních modelů hledají operátoři plynové chromatografie vzdálený přístup ke svým GC - ať už pracují v jiné části laboratoře nebo na zcela jiném místě. Objevte platformu GC 2400, která nabízí inovativní technologii umožňující přístup k informacím v reálném čase na cestách. Efektivně sledujte stav svých běhů vzorků pomocí odnímatelného, intuitivně navrženého dotykového displeje, který vám pomůže rychleji se rozhodovat odkudkoli - v laboratoři i mimo ni. Maximalizujte produktivitu GC a zvyšte automatizaci laboratorních operací pomocí snadno použitelného softwaru SimplicityChrom Chromatography Data System (CDS). Umožňuje integraci všech kroků v pracovním postupu GC, od ovládání přístroje až po zpracování dat.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 23.10.2023

GC, chromatografie   ID:218

 



 
Okamžitá evoluce: AI algoritmus extrémně zrychlil vývoj designu robotů

Tvůrci populárních Xenobotů z žabích buněk vylepšili algoritmus vybavený umělou inteligencí pro vývoj nových designů. Namísto měsíců na superpočítači navrhuje designy za pár sekund. Jeho nápady jsou neotřelé, skoro šílené, ale fungují. Umělá inteligence netrpí potřebou vyrábět kopie člověka či zvířat a její fantazie je nespoutaná.

Datum: 20.10.2023

umělá inteligence, roboti   ID:219

 



 
Otevřený dopis paní ministryni Langšádlové

AVO odeslalo otevřený dopis paní ministryni Langšádlové.
Obsah se týká problematického návrhu rozpočtu v kapitole výzkum a vývoj a inovace (VaVaI) pro rok 2024.

Datum: 19.10.2023

věda a výzkum   ID:220

 


Reklama

 
Nové funkce LIMS na veletrhu Lab Innovations 2023

Společnost Autoscribe Informatics na největší britské výstavě pro laboratorní odborníky Lab Innovations 2023 upozorňuje na klíčové novinky ve svém systému LIMS (Laboratory Information Management System).

Mezi nové nebo aktualizované funkce, které budou k vidění, patří vylepšený systém pro provádění laboratorních prací (LES), nový modul pro subdodávky, vylepšená funkce pro podávání zpráv o auditu a funkce jednotného přihlášení (SSO).

Systém laboratorního provádění (LES) vede pracovníky laboratoře definovaným pracovním postupem nebo standardním operačním postupem a pomáhá zajistit, aby byly dodrženy správné kroky přípravy a pracovního postupu testování, čímž je zajištěna validita konečných výsledků. Neomezený počet kroků pracovního postupu a vysoce flexibilní rozhraní zajišťují, že laboratorní procesy lze přesně modelovat.

Modul subdodavatelů umožňuje laboratořím snadno spravovat testování prováděné externími laboratořemi. Modul spravuje informace o smluvních dodavatelích, o tom, jaké vzorky jsou jim zasílány, jaké testy jsou na nich prováděny a jaké jsou výsledky těchto testů. To umožňuje zachovat úplný řetězec kontroly.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 18.10.2023

LIMS, ergonomika   ID:314

 



 
Estetika ve výzkumu: Minicentrifuga Starlab získala bronzovou cenu Instrument Business Outlook za průmyslový design

Může být zařízení, které se denně používá v laboratoři, funkční a zároveň vizuálně atraktivní?

Výrobce laboratorního vybavení Starlab International se touto otázkou zabýval před rokem, kdy uvedl na trh zcela přepracovanou minicentrifugu. Podle mnoha vědců a laboratorních techniků, kteří si od té doby pochvalují vizuální vzhled a lepší použitelnost přístroje, zní odpověď na tuto otázku "ano". Odborná porota prestižní soutěže Instrument Business Outlook (IBO) ocenila společnost Starlab bronzovou cenou v letošním ročníku soutěže Industrial Design Awards také za inovativní průmyslový design minicentrifugy Starlab. "Toto ocenění je uznáním naší snahy o vysoce kvalitní výrobky ve spojení s inovativním designem. Je pro nás pobídkou, abychom v tomto přístupu pokračovali," vysvětluje Stefanie Josewski, vedoucí oddělení Product Managament společnosti Starlab International GmbH.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 17.10.2023

centrifugace, design   ID:264

 



 
Maďarská akademie věd láká zahraniční vědce

Maďarská akademie věd vyhlásila výzvu na podporu výzkumných pobytů mezinárodně uznávaných zahraničních výzkumných pracovníků v Maďarsku pro rok 2024. V rámci podpory mohou zahraniční vědci provádět společný výzkum po dobu 3-6 měsíců v libovolném vědním oboru.

Datum: 16.10.2023

věda a výzkum   ID:270

 



 
Standard pro laboratorní měření náboje: Mütek PCD-06 Detektor částicového náboje

Moderní způsob měření náboje
Úroveň náboje významně určuje účinnost chemických přísad, ať už se používají v technologických procesech, při čištění odpadních vod, v povrchových technologiích, v potravinářství a nápojářství, v keramice, při výrobě barev, plniv a pigmentů, v kosmetice a v textilu.

Detektor náboje částic Mütek™ PCD-06 od společnosti BTG pokrývá tuto širokou škálu aplikací, protože měří náboj koloidně rozpuštěných látek ve vodném vzorku a poskytuje spolehlivé výsledky i při vysokých vodivostech. V celulózovém a papírenském průmyslu je přístroj Mütek PCD již standardním nástrojem pro zjišťování obsahu aniontového odpadu a pro charakterizaci chemických přísad.

PCD-06 určuje obsah náboje ve vzorku měřením proudového potenciálu a následnou titrací polyelektrolytu. Alternativně lze stanovit závislost náboje vzorku na pH a jeho izoelektrický bod pomocí acidobazické titrace.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 13.10.2023

detektor částicového náboje   ID:249

 


Reklama

 
Testování baterií a charakterizace materiálů - whitepaper

Průvodce výběrem analytických řešení
Vývojáři baterií musí uspokojit poptávku po udržitelném a cenově dostupném získávání materiálů vzhledem k nedostatku lithia a kobaltu.
Hranice pro inovace v oblasti baterií je obrovská, ale výzvy jsou strmé. O úspěchu budou rozhodovat malé rezervy v energii, výkonu, životnosti cyklu, bezpečnosti a nákladech - to vše vyžaduje špičkovou optimalizaci materiálů baterií a elektrochemických reakcí. Přední laboratoře se při analytické charakterizaci a testování svých baterií spoléhají na společnost TA Instruments.
Použití správných technik a přístrojů vám dává výhodu v efektivním rozvoji technologie baterií s ověřenou kvalitou a výkonem. Řešení společnosti TA Instruments podporují celou šíři inovací v oblasti baterií, od výzkumu a vývoje a výběru materiálů až po výrobu a kontrolu kvality. Tento průvodce vysvětluje naši komplexní nabídku baterií podle jednotlivých komponent, abyste mohli najít tu správnou techniku pro zlepšení vývoje baterií.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 12.10.2023

testování a analýza baterií   ID:222

 



 
Zobrazování nejmenších atomů umožňuje nahlédnout do neobvyklé biochemie enzymu

Když se vám hojí rány a vaše játra detoxikují požitý jed, například histamin, můžete za pomoc poděkovat skupině enzymů známých jako měďnaté aminoxidázy. Určení přesné polohy nejmenších atomů vodíku v těchto enzymech je s běžně používanými technologiemi náročné, ale je rozhodující pro konstrukci vylepšených enzymů, které vykazují neobvyklou, ale užitečnou biochemickou reaktivitu.
Ve studii nedávno publikované v časopise ACS Catalysis nyní tým vedený výzkumníky z Lékařské a farmaceutické univerzity v Ósace a Ósacké univerzity použil neutronovou krystalografii k zobrazení struktury měďnatého enzymu aminoxidázy atom po atomu. Tato studie poskytuje bezprecedentní strukturní vhled do biochemie enzymu.
Některé enzymy měďnaté aminoxidázy vykazují neobvyklou biochemii, například kvantové tunelování, které umožňuje jinak nevysvětlitelně rychlé reakce. Ačkoli je často náročné určit přesnou polohu každého atomu vodíku v enzymu, jsou tyto znalosti důležité pro návrh odpovídajících umělých enzymů. Vědci běžně získávají strukturu enzymů atom po atomu pomocí rentgenové krystalografie. Tato technika však získává strukturní informace difrakcí z elektronů v enzymu. Proto je nedostatečná pro zobrazování atomů vodíku, které obvykle obsahují pouze jeden elektron. Neutronová krystalografie, která analyzuje difrakci z atomových jader v enzymu (všechny atomy mají atomové jádro), je alternativní zobrazovací technikou, kterou vědci pro svou práci zvolili.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 11.10.2023

mechanika enzymů, krystalografie   ID:257

 


 

Starší články Starší

 

Archiv článků:   2022   2023   2024  

 

Doporučujeme články:
  Společnost PEAK Scientific uvádí na trh energeticky nejúčinnější laboratorní generátor dusíku
  Veřejné uvedení ChatGPT a dalších AI chatbotů způsobilo revoluci v řadě oborů
  Teorie a praxe titrací - praktický průvodce - whitepaper
  Inovativní nový SmartLid™ - chytřejší způsob rychlé extrakce virové DNA/RNA
  Lauda představuje první mobilní mrazicí box na baterie s velmi nízkou teplotou
  Zobrazit jen doporučené články.

Novinky:
 
 
2 Theta: Naše vlajkové lodě Izotachoforéza, kapilární elektroforéza


 
Biogen: Odběr vzorků a jejich transport v pokojové teplotě


 
Nukleární medicína. MGP: v současné době jsme certifikovanými distributory radiofarmak v České republice a na Slovensku firem AAA, Eckert and Ziegler, GE Healthcare a Izotop.


 
DRIVE AFM – špička mezi High-End AFM


 
Přehled přístrojů pro nanovlákna a netkané textilie


 
Novinky Nicolet CZ


 
Novinky BIOTRADE

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama