Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   19.5.2024 - 21.5.2024 CzechFoodChem
  20.5.2024 - 21.5.2024 SEMINÁŘ SE ZAHRANIČNÍMI ODBORNÍKY
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
  10.6.2024 - 14.6.2024 ACHEMA 2024
Reklama

 
Nový program SIGMA urychlí podporu aplikovaného výzkumu

Vláda České republiky schválila 18. května 2022 nový program Technologické agentury ČR s názvem SIGMA, který umožní podpořit projekty aplikovaného výzkumu, a inovací. Vyhlášení prvních veřejných soutěží je naplánované v rámci rozpočtových možností na konec letošního roku.

Datum: 6.6.2022

věda a výzkum   ID:634

 



 
Společnost Bio-Rad uvádí na trh systém CFX Duet Real-Time PCR

Systém nabízí konzistentní, přesnou a dostupnou kvantitativní analýzu PCR pro jedno- a duplexní testy

Společnost Bio-Rad Laboratories, Inc., světový lídr v oblasti výzkumu v oblasti přírodních věd a klinické diagnostiky, oznamuje uvedení systému CFX Duet Real-Time PCR System, který podporuje výzkumné pracovníky při vývoji singleplexových a duplexních kvantitativních PCR (qPCR) testů.

Systém CFX Duet nabízí robustní tepelný výkon a patentovaný, přesný optický kyvadlový systém systému CFX Opus společnosti Bio-Rad s funkcí tepelného gradientu, která umožňuje optimalizaci v menším počtu cyklů. CFX Duet je dvoubarevný systém, který je z výroby kalibrován pro běžná barviva a bez potřeby pasivních referenčních barviv umožňuje přesnou kvantifikaci až dvou cílů při genotypizaci a analýzách exprese více genů. Další režim fluorescenčního rezonančního přenosu energie (FRET) podporuje analýzu tání proteinů pro základní charakterizaci proteinů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 1.6.2022

PCR testy   ID:696

 



 
Paralelní fotoreaktor kombinuje flexibilitu a vysoký výkon

Fotoreaktor LightSyn Illumin8 od společnosti Asynt nabízí výzkumným pracovníkům možnost rychle a bezpečně přepínat mezi výběrem vysoce výkonných světelných diod (LED) pracujících na vlnových délkách včetně UV (365 nm) a modré (450 nm).

LightSyn Illumin8 umožňuje chemikům provádět až 8 fotochemických reakcí paralelně pomocí levných 8ml zkumavek. Tento cenově dostupný a přitom vysoce výkonný fotoreaktor kompaktních rozměrů nabízí až osm vyměnitelných modulů s osmi UV nebo barevnými LED diodami s bezpečnostními blokádami, které zajišťují světelně neutrální fotochemické reakce. Díky tomu, že každá vysoce výkonná LED dioda je umístěna v blízkosti odpovídající reakční trubice, LightSyn Illumin8 účinně dodává rovnoměrný tok fotonů do každé pozice, čímž zajišťuje konzistenci vašich fotochemických reakcí. Integrované aktivní chlazení také zajišťuje, že se vaše reakce nepřehřívají v důsledku fotoelektrického záření. Fotochemické reakce ve vašem přístroji LightSyn Illumin8 lze jednoduše namontovat na standardní magnetické míchadlo s horkou deskou, které lze výkonně míchat a zahřívat až na 80 °C.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 31.5.2022

fotoreaktor   ID:676

 



 
Chytré senzory z Univerzity Pardubice pomohou zemědělcům

Chytrý ekologický senzor, který pomůže zemědělcům efektivně řídit závlahu. To je nový objev výzkumníků z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice a jejich partnerů. Novinka v oblasti materiálového tisku je schopná změřit vlhkost i teplotu půdy, a tím pomoci zemědělcům k úsporám a vyšší produkci. Tým chemika Tomáše Syrového si nechává vynález tisku na dřevo patentovat.

Datum: 30.5.2022

ekologické senzory   ID:705

 


Reklama

 
LABS/Q LIMS - profesionální standardní řešení pro všechny laboratoře

Laboratorní aplikace napříč odvětvími, která se úspěšně používá již více než 30 let

S aplikací LABS/Q ® můžete spravovat všechna laboratorní data v jedné aplikaci a stačí zadat pouze požadované základní údaje. Pokud již máte data v jiném systému, migrujeme tato data prostřednictvím automatizovaného procesu. Výhody systému LABS/S LIMS: - Nižší náklady ve fázi implementace - Kratší doba projektu během implementace - Dodavatel kvalifikuje (testuje) funkčnost - Snadná upgradovatelnost produktu - Nižší riziko pro celý projekt.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.5.2022

LIMS   ID:659

 



 
Inovativní plynová řešení pro vaši laboratoř

Plynové generátory představují bezpečnou, pohodlnou a cenově výhodnou alternativu k plynovým lahvím.

Generátory vodíku
Řada PG Plus poskytuje vynikající výkon díky patentované technologii elektrolytických článků v kombinaci s vysoce kvalitními součástmi a jedinečným řešením sušení vodíku. Ideální pro použití s detektory plynové chromatografie, jako jsou FID, NPD a FPD.
Díky průtokům od 100 do 1 350 ml/min a tlaku až 11 barů lze z jednoho malého stolního generátoru dodávat vysoce čistý plyn do více GC. Vodík se vyrábí na vyžádání, aby splňoval specifické požadavky aplikace, což zajišťuje bezpečné, spolehlivé a kontrolované dodávky plynu.

Generátory dusíku
Generátory dusíku VICI DBS jsou zkonstruovány tak, aby přeměnily standardní stlačený vzduch na bezpečnou regulovanou dodávku dusíku s velmi vysokou čistotou. Generátory pro LC/MS, ELSD a ICP využívají vysoce výkonnou membránu k dosažení průtoku až 120 l/min při tlaku 8 barů. Generátory jsou k dispozici jako samostatné systémy napájené z externího zdroje stlačeného vzduchu nebo jako kompletní systémy "plug and play" včetně interních bezolejových kompresorů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.5.2022

generátory plynů pro GC   ID:707

 



 
Šikovný „katalytický kondenzátor“ promění laciné kovy ve výborné katalyzátory

Drahé kovy skvěle katalyzují řadu průmyslově významných chemických reakcí. Zároveň jsou ale drahé a vzácné. Platinu, palladium, rhodium a další vzácné kovy by mohly nahradit mnohem obyčejnější materiály, díky „katalytickému kondenzátoru“. Využívá tenké vrstvy materiálů, jako je oxid hlinitý nebo grafen.

Datum: 25.5.2022

katalytický kondenzátor   ID:651

 



 
VŠCHT patentuje robota pro výrobu personalizovaných léčiv

Výzkumná skupina profesora Františka Štěpánka z VŠCHT Praha řeší již čtvrtým rokem projekt Robotický nanolékárník: Výrobní procesy budoucnosti pro personalizovaná terapeutika. Jeho hlavní motivací je takzvaná personalizovaná medicína – snaha o to, aby léčiva mohla být připravována každému pacientovi na míru včetně kombinací vícero účinných látek v dávkách, které jsou pro daného pacienta potřeba.

Datum: 24.5.2022

personalizované léky   ID:665

 


Reklama

 
Nejrychlejší logické hradlo by mohlo milionkrát zrychlit počítače

Precizní práce s laserovými paprsky vedla k průlomu ve femtosekundových elektrických pulzech generovaných laserem. Výsledkem je petahertzové logické hradlo, nejrychlejší v historii. Na obzoru se rýsuje elektronika světelných vln (lightwave electronics).

Datum: 23.5.2022

rychlá světelná elektronika   ID:667

 



 
Vysoce výkonné mikrodestičky pro lepší růst a přežití buněk

Řada potahovaných mikrodestiček Sero Krystal™ PDL od společnosti Porvair Sciences představuje nové měřítko pro reprodukovatelnou kultivaci buněk i u náročných typů buněk.

Mnoho vědců by raději pěstovalo buňky v prostředí bez séra, aby přesněji napodobili fyziologické podmínky. To však často představuje výzvu, protože buněčné linie mají často problémy s přichycením na tradiční plasty pro tkáňové kultury v nepřítomnosti séra. Mikroplatničky Sero Krystal™ s potahem Poly-D-Lysine (PDL), vyráběné z ultračistého polystyrenu v prostředí čistých prostor, byly vyvinuty společností Porvair Sciences, aby tyto problémy překonaly a podpořily vynikající přichycení, růst a proliferaci buněk široké škály buněčných typů v bezsérových médiích.

Poly-D-Lysin je syntetická (bez živočišného původu) extracelulární matrice používaná v aplikacích buněčných kultur k podpoře adheze buněk. Tyto nové mikroplatničky Sero Krystal™ PDL jsou k dispozici ve formátech 96 a 384 jamek a jsou rovnoměrně potaženy polymerem PDL o hmotnosti 70 až 150 kDa pomocí patentovaných metod. Povlak vytváří na povrchu jamek destiček rovnoměrný čistý kladný náboj. Tento kladný povrchový náboj zlepšuje elektrostatické interakce mezi potaženým povrchem a zápornými náboji buněčné membrány, což vede k lepšímu uchycení buněk. Mikrodestičky Sero Krystal™ jsou ideální pro kultivaci transfekovaných buněčných linií, primárních neuronů, gliových buněk a fibroblastů, jako je adherentní linie myších fibroblastů L929 a další běžné adherentní buněčné linie včetně HEK-293, BHK-21, PC12 a NSC-34.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 20.5.2022

mikrodestičky pro růst buněk   ID:598

 



 
Polyklonální protilátky proti fragmentům VHH pro výzkum a vývoj v oblasti přírodních věd a pro diagnostické trhy

Společnost Jackson ImmunoResearch, výrobce sekundárních protilátek a imunoreagentů pro trh přírodních věd, představuje novou řadu detekčních činidel, která nabízí vynikající kvalitu zobrazení.

Nano sekundární protilátky Jackson ImmunoResearch jsou polyklonální protilátky s VHH fragmenty (nanotělesa) vyráběné v alpakách. Jsou k dispozici se specifitou pro člověka, králíka nebo myš. Protilátky VHH Fragment <15KDa jsou 10x menší než konvenční celé protilátky IgG a jsou ideální pro zobrazovací experimenty, kde je nutný dobrý průnik. Nano sekundární protilátky jsou zkříženě adsorbovány pro dokonalou specifitu vůči cílovým druhům s minimální zkříženou reaktivitou vůči jiným běžně používaným druhům, což je činí vhodnými pro použití v experimentech s vícenásobným značením.

Polyklonální detekční činidla nadále nabízejí nejlepší sílu signálu tím, že zesilují signál i ze slabě exprimovaných cílů. Nabídka heterogenní populace protilátek, z nichž každá detekuje jinou část primární protilátky, může u polyklonálních Nano Secondary zvýšit účinnost značení, což vede k jasnějšímu signálu. Jsou k dispozici konjugované s reportérovými enzymy a řadou fluorescenčních barviv, včetně Alexa Fluor®, což poskytuje prostor pro imunohistochemii a imunofluorescenci s vysokým rozlišením, a činí z nich tak nepostradatelný nástroj ve výzkumu i diagnostickém zobrazování.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 19.5.2022

protilátky pro diagnostické zobrazování   ID:654

 



 
Evonetix získal patent na technologii umožňující tepelně řízenou syntézu DNA

Patentovaná technologie umožní vysoce paralelní syntézu DNA na stolní platformě.

Společnost EVONETIX LTD ("Evonetix"), která se zabývá syntetickou biologií a přináší polovodičovou technologii pro syntézu DNA, oznamuje, že jí byl v Evropě udělen patent EP3551331B1 na patentovanou technologii tepelné kontroly pro syntézu DNA a na konstrukci a výrobu křemíkových čipů. Tento patent rozšiřuje portfolio duševního vlastnictví společnosti Evonetix a je klíčovým krokem ve strategii společnosti vyvinout stolní platformu pro syntézu DNA, která změní způsob přístupu k DNA, její výroby a použití.

Nový přístup společnosti Evonetix k paralelní syntéze DNA je založen na přesném, nezávislém řízení teploty v tisících jednotlivých syntézních míst na povrchu křemíkového čipu. Na rozdíl od běžných přístupů, které k řízení syntézního cyklu využívají kyselou deproteci, využívá Evonetix teplotní řízení s polovodičovými maticemi. To nabízí větší přesnost a selektivitu při deprotekci sekvencí ve správném bodě pro přidání dalšího nukleotidu a odstranění neshodných sekvencí.

Tepelné řízení syntézy DNA umožňuje vysoce paralelní syntézu a dává možnost pracovat se sekvencemi, které je obtížné syntetizovat běžnými technikami, a odstraňovat chyby během sestavování genových sekvencí pomocí teplotou zprostředkovaného odstraňování chyb.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 18.5.2022

syntéza DNA   ID:600

 


Reklama

 
Realita dohnala fikci

Chcete-li někomu dát originální dárek, nechte se sníst. Předchází tomu naskenování sebe samého do paměti počítače, vymodelování ve speciálním programu a vytisknutí v 3D tiskárně. V ruce máte panáčka, který je vaší dokonalou zmenšeninou. Sedí všechny barevné odstíny a detaily vašeho oblečení s tím rozdílem, že miniaturní postavička je celá z cukru, připravena k nakousnutí. Mají se ve světě, jemuž dominují 3D tiskárny, bát o práci už i cukráři?

Datum: 17.5.2022

3D tisk   ID:578

 



 
Program EXCELES podpoří nové výzkumné projekty

Vědeckým týmům z českých vysokých škol a ústavů se podařilo dosáhnout na prostředky přesahující pět miliard korun z Národního plánu obnovy, který vznikl v reakci na krizi způsobenou pandemií covidu-19 a její ekonomické dopady. Plán je financován z prostředků Evropské unie prostřednictvím Nástroje pro oživení a odolnost.

Datum: 16.5.2022

věda a výzkum   ID:637

 



 
Diskuse: Green Deal v době (post)válečné

Všechny zájemce o širší souvislosti mezi vědou a světovým děním zveme na veřejnou diskusi o transformaci energetiky pod tlakem klimatické změny a ruského útoku na Ukrajinu.

„Green Deal je mrtev,“ hlásají někteří analytici a komentátoři po ruském vpádu do Ukrajiny. Podle dalších naopak dostal nový impuls a vše teď půjde rychleji. Nová mezinárodní situace snahy o dosažení klimatické neutrality bezesporu „nějak“ ovlivní. Ale jak?

Datum: 11.5.2022

Green Deal   ID:587

 



 
Vyšlo 21. číslo časopisu OPIK – informačního zpravodaje Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

V tomto jarním čísle se představí změna pravidel pro výběr dodavatelů, vyhodnocení předešlého roku 2021, vybrané projekty OP PIK a nové informace o nadcházejícím programovém období 2021+. To a mnohé další na Vás čeká na stránkách s OPIK ke stažení.

Datum: 10.5.2022

OPIK, věda a výzkum   ID:633

 


Reklama

 
Stanovení dusíku Dumasovou metodou

DUMATHERM - analyzátor dusíku pro vysoce výkonné laboratoře

Pokud musíte každý den stanovit obsah bílkovin v mnoha vzorcích, budete s analyzátorem dusíku DUMATHERM nadšeni. Oproti Kjeldahlově metodě pracuje bez agresivních chemikálií, a proto nevyžaduje cenný prostor v digestoři. Obsah dusíku ve vzorcích určíte po přípravě vzorku až 72krát rychleji než Kjeldahlovou metodou. S autosamplerem DUMATHERM jsou vzorky vždy jasně přiřazeny - ani při každodenní rušné laboratorní práci už nikdy vzorky nezaměníte.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 9.5.2022

stanovení obsahu bílkovin, Dumasova metoda   ID:640

 



 
Představujeme MagicPrep™ NGS od společnosti Tecan - řešení pro přípravu knihoven NGS na dosah ruky

Společnost Tecan uvedla na trh MagicPrep NGS, automatizovaný stolní systém pro přípravu knihoven, který mění časově náročné a k chybám náchylné postupy v jednoduchý a robustní zážitek. Systém MagicPrep NGS provádí skutečnou přípravu knihoven DNA-Seq a mRNA-Seq metodou "load and go". Díky osvědčené technologii manipulace s kapalinami, sadám činidel all-inclusive a intuitivnímu uživatelskému rozhraní je systém MagicPrep NGS nastaven za pouhých 10 minut a generuje osm knihoven připravených pro sekvenátor s průměrnou úspěšností vyšší než 99 %. Díky tomu mohou dnešní inovátoři využít svůj čas k tomu, aby se soustředili na převedení výzkumu do zdravotnictví zítřka.

MagicPrep NGS zjednodušuje přípravu vzorků pro sekvenování a zpřístupňuje NGS každému. Nejmenší stolní systém MagicPrep NGS svého druhu nevyžaduje žádnou instalaci a byl navržen s ohledem na spolehlivost. Po dvou jednoduchých pipetovacích krocích pro vložení vzorků a kuliček do předem sestavené vzorkovnice na bázi kazety vede intuitivní dotykový displej uživatele při potvrzení správného programu a zahájení běhu. Není třeba žádné školení, žádné skriptování protokolu, žádná optimalizace pracovního postupu, žádná příprava master mixu. S MagicPrep NGS může být příprava knihoven prakticky bezchybná a konzistentní od jednoho běhu k druhému.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 6.5.2022

NGS knihovny   ID:682

 



 
Představujeme automatizaci vzorků a nové významné funkce stolního NMR spektrometru X-Pulse.

Díky pokročilé modulární konstrukci je nyní X-Pulse jediným plně upgradovatelným širokopásmovým stolním NMR systémem pro potřeby chemické analýzy ve výzkumu, vývoji, kontrole kvality a výuce.

Společnost Oxford Instruments uvádí na trh zcela nový stolní širokopásmový NMR spektrometr X-Pulse s automatickou výměnou vzorků X-Auto. Nově přidané funkce X-Pulse výrazně zvyšují snadnost použití, propustnost a možnost vzdálené práce a zároveň dále snižují průběžné náklady. Toho bylo dosaženo odstraněním jakékoli potřeby deuterovaných rozpouštědel pomocí nové technologie uzamčení frekvence externího signálu, přidáním automatického softwarového přepínání mezi jádry, zlepšením citlivosti a bezobslužnou výměnou vzorků. Nepřetržité monitorování průtoku a pokročilé řízení teploty vzorku jsou spojeny s jediným skutečně širokopásmovým výběrem jader, který umožňuje řešit různorodé potřeby analytické chemie v různých odvětvích, od baterií po léčiva. Díky jedinečné modulární architektuře je tento nový přístroj X-Pulse plně konfigurovatelný a představuje vysoce nákladově efektivní investici pro základní vědecké účely, pokročilý analytický výzkum, optimalizaci kontroly kvality a výuku.

Kombinace nového podavače vzorků X-Auto, který umožňuje přednastavení až 25 vzorků, a nové funkce v softwaru SpinFlow 3.1 zajišťuje, že uživatelé mohou přidávat jednotlivé experimenty nebo dlouhé fronty ke každému vzorku několika jednoduchými kliknutími.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 5.5.2022

NMR spektrometr   ID:680

 



 
Dvoupalcový diamantový disk pojme data z miliardy Blue-Ray disků

Nová metoda výroby ultra čistých diamantových disků s NV defekty umožnila vznik mnohem větších disků tohoto typu, než bylo doposud možné. Na jeden takový disk je teoreticky možné uložit až 25 EB dat. Na trhu by prý disky „Kenzan Diamond“ měly být už příští rok.

Datum: 4.5.2022

úschova dat, diamantový disk   ID:733

 


Reklama

 
Ordovický trilobit inspiroval neurální kameru s rekordní hloubkou ostrosti

Běžný a populární trilobit českého Barrandienu Dalmanitina socialis s pozoruhodnou konstrukcí očí inspiroval revoluční nanofotonickou neurální kameru se sofistikovanými metačočkami. Dokáže současně zobrazit kvalitně zaostřené objekty, co jsou vzdálené 3 centimetry až 1,7 kilometru.

Datum: 3.5.2022

čočka, optické zobrazení   ID:713

 



 
Nový způsob 3D tisku

Inženýři ze Stanfordu a Harvardu položili základy nového systému pro 3D tisk, který nevyžaduje, aby byl objekt vytištěn zdola nahoru.

Figurka lodi vyrobená novým procesem 3D tisku, který umožňuje vytisknout objekt v objemu pryskyřice - jako figurku plovoucí uprostřed bloku želé - místo toho, aby bylo nutné objekt vytvářet vrstvu po vrstvě.

Přestože techniky 3D tisku v posledním desetiletí výrazně pokročily, tato technologie se stále potýká se zásadním omezením: objekty se musí vytvářet vrstvu po vrstvě. Ale co kdyby nemusely být?

Datum: 2.5.2022

3D tisk   ID:905

 



 
Nátěry šetrné k životnímu prostředí

Nová třída ve vodě rozpustných katalyzátorů, které lze použít k polymeraci ethylenu přímo ve vodě

Nové katalyzátory polymerují ethylen přímo ve vodě za vzniku malých PE částic s vysokou molekulovou hmotností a vysokou linearitou (HDPE).

Chemici z Konstanz vyvíjejí novou třídu katalyzátorů, které umožňují výrobu polyethylenových disperzí přímo ve vodě. To otevírá perspektivy pro ekologickou výrobu plastových nátěrů bez použití rozpouštědel.

Datum: 29.4.2022

HDPE, ekologicky šetrná výroba polyetylenu   ID:621

 



 
Nový filtrační laboratorní reaktor Reactor-Ready pro syntézu a filtraci v jednom kompaktním systému

Společnost Radleys uvedla na trh svůj nový reaktor Reactor-Ready Filter Lab Reactor, který umožňuje syntézu a filtraci v jediné nádobě s pláštěm, ideální pro krystalizaci, reakční zkoušky a izolaci produktů.

Reaktor Reactor-Ready Filter Lab Reactor kombinuje laboratorní reaktor s pláštěm a filtr do jednoho kompaktního stolního systému. To uživatelům umožňuje izolovat produkt bez nutnosti ručního přenášení materiálu z reaktoru do samostatného filtru, což šetří čas a snižuje ztráty produktu.

Uživatelé mohou snadno upgradovat svůj stávající reaktor Reactor-Ready na reaktor s filtrem nebo investovat do samostatného specializovaného filtračního systému.

Jedinečné filtrační nádoby o objemu 1 a 2 litry mají plášťovou konstrukci, která sahá až k filtrační desce, což umožňuje přesnou kontrolu teploty celého obsahu nádoby. Rovná vnitřní strana nádoby rovněž umožňuje nerušenou filtraci a je vybavena širokou spodní přírubou DN150, která umožňuje snadný přístup k filtračnímu koláči.

Filtrační nádoby se dodávají s chemicky odolnou filtrační základnou z PTFE nebo PEEK, která nepropouští vodu a v níž lze použít předřezané filtrační membrány různých pórovitostí a materiálů nebo si uživatelé mohou nařezat vlastní materiál na míru.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 28.4.2022

filtrace, chemický reaktor   ID:667

 


Reklama

 
Rychlá a účinná odparka pro chromatografická rozpouštědla

Ultravap® Mistral® a Ultravap® Mistral® XT150 pro skleněné zkumavky

Odparka Ultravap® Mistral XT150 od společnosti Porvair Sciences je navržena pro vysušování vzorků na mikrotitračních destičkách a ve skleněných zkumavkách o délce až 150 mm a nabízí alternativu k odparkám ve vodní lázni, která je nenáročná na údržbu a bezpečná pro vzorky.

Odpařovač Ultravap® Mistral XT150 je schopen pracovat při teplotách až 80 °C - lze snadno odpařovat téměř všechna běžná chromatografická rozpouštědla včetně acetonitrilu, dichlormethanu, hexanu, metanolu a vody. Dostupnost přímých nebo spirálových odpařovacích jehel umožňuje uživatelům volit mezi rychlejším vysoušením (spirála) nebo optimalizovaným konečným sušením v mikrodestičkách s V jamkami (přímá).

Ultravap® Mistral XT150 se ovládá pomocí intuitivního barevného dotykového displeje a je vybaven průhlednými bezpečnostními bočními clonami a integrovaným systémem pro odvod výparů rozpouštědel uvnitř jednotky. Instalace odpařovače s vyfukováním vyžaduje pouze připojení k přívodu plynu a elektrické síti. Bezpečnost provozu při odstraňování rozpouštědel je zajištěna, protože tato kompaktní jednotka s označením CE se vejde do všech digestoří.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.4.2022

chromatografie, odparka rozpouštědel   ID:639

 



 
90 prvků, které tvoří náš svět

Periodická tabulka 90 prvků vyskytujících se v přírodě, z nichž se skládá vše, s čím se můžeme setkat, byla nakreslena tak, že plocha, kterou prvek zaujímá, udává množství daného prvku v zemské kůře a atmosféře v logaritmické stupnici.

Tabulka barvami rozlišuje hrozbu nedostatku, omezenou dostupnost či dostatečné zdroje jednotlivých prvků. Nedostatek prvku neznamená, že by se daný prvek na zemi přestal vyskytovat, ale problém je v tom, že jeho užitím ve výrobě se postupně rozptýlí v odpadech a z nízkých koncentrací či z odpadů je obtížné je získat.

Datum: 26.4.2022

periodická tabulka prvků   ID:837

 



 
Rada vlády projednala rozpočet na vědu 2023+

V úterý 12. dubna 2022 se ve Strakově akademii konalo mimořádné zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), jíž předsedá ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. Členové Rady zde projednávali rozpočet na výzkum, vývoj a inovace (VaVaI).

Datum: 25.4.2022

věda a výzkum   ID:608

 



 
Dvourozměrný materiál může částečně nahradit křemík v elektronice

Křemík najdeme v telefonech, počítačích a jakékoli další elektronice. Je totiž základním materiálem pro výrobu polovodičů, ze kterých se vyrábějí jejich komponenty. Tento po desetiletí používaný prvek však dosáhl svých limitů. Vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR popsali vlastnosti jodidu chromitého, materiálu, který by mohl roli křemíku částečně zastoupit. Významnou studii publikoval odborný časopis Physical Review B.

Datum: 22.4.2022

věda a výzkum, dvourozměrné materiály   ID:645

 


Reklama

 

Novější Novější články

 

Archiv článků:   2022   2023   2024  

 

Doporučujeme články:
  Zeptej se vědce! pomáhá překonat bariéru nesmělým vědcům
  Nové způsoby jemného vyladění elektrochemie
  Patent Index 2023: Česku narostl počet evropských patentů, daří se mu v přístrojové technice a chemii
  Společnost PEAK Scientific uvádí na trh energeticky nejúčinnější laboratorní generátor dusíku
  Veřejné uvedení ChatGPT a dalších AI chatbotů způsobilo revoluci v řadě oborů
  Zobrazit jen doporučené články.

Novinky:
 
 
2 Theta: Naše vlajkové lodě Izotachoforéza, kapilární elektroforéza


 
Biogen: Odběr vzorků a jejich transport v pokojové teplotě


 
Nukleární medicína. MGP: v současné době jsme certifikovanými distributory radiofarmak v České republice a na Slovensku firem AAA, Eckert and Ziegler, GE Healthcare a Izotop.


 
DRIVE AFM – špička mezi High-End AFM


 
Přehled přístrojů pro nanovlákna a netkané textilie


 
Novinky Nicolet CZ


 
Novinky BIOTRADE

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama