Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   9.4.2024 - 12.4.2024 analytica
  17.4.2024 - 19.4.2024 Hutní a průmyslová analytika 2024, mezinárodní konference
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
  10.6.2024 - 14.6.2024 ACHEMA 2024
Reklama

 
Reaktory na místě by mohly za přijatelnou cenu přeměnit CO₂ na cenné chemikálie.

Nová technologie vyvinutá na University of Waterloo by mohla významně přispět k boji proti klimatickým změnám tím, že by v průmyslovém měřítku cenově dostupným způsobem přeměňovala škodlivý oxid uhličitý (CO2) na paliva a další cenné chemické látky.

Systém, který byl popsán ve studii zveřejněné v časopise Nature Energy, poskytuje desetkrát více oxidu uhelnatého (CO), který lze využít k výrobě etanolu, metanu a dalších žádoucích látek, než stávající technologie malého rozsahu, které jsou nyní omezeny na testování v laboratořích.

Jeho jednotlivé články lze také skládat na sebe a vytvářet tak reaktory libovolné velikosti, což z technologie činí přizpůsobitelné a ekonomicky životaschopné řešení, které by mohlo být instalováno přímo na místě, například v továrnách s emisemi CO2.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 12.10.2022

oxid uhličitý, skleníkový plyn, přeměna v reaktoru   ID:597

 



 
V Číně připojili k síti největší redoxní průtokovou baterii na světě

Ve východočínské metropoli Ta-lien spustili masivní průtokovou baterii a připojili ji k rozvodné síti. Bude sloužit jako městská powerbanka s kapacitou 400 MWh a výkonem 100 MW, do které se ukládá energie z obnovitelných zdrojů pro pozdější využití v energetických špičkách. Jde o demonstrační experiment, který má ověřit využitelnost takových baterií v energetice.

Datum: 11.10.2022

baterie, energetika   ID:494

 



 
Česko se v inovacích zlepšuje, ukazuje hodnocení

Ačkoli v aktuálním hodnocení European Innovation Scoreboard 2022 vykazuje Česká republika nejvyšší meziroční nárůst celkového inovačního skóre, stále se řadí k tzv. mírným inovátorům. Na jaké silné a slabé stránky hodnocení poukazuje? A jak si v globálním měřítku vede celá Evropa?

Datum: 10.10.2022

věda a výzkum   ID:490

 



 
Průlomová technologie pro fotochemii

Společnost Asynt představuje LightSyn Lighthouse - nový fotochemický reaktorový systém řady LightSyn, který byl vyvinut v reakci na poptávku zákazníků po vyšších reakčních výtěžcích, snadném použití, vysoké bezpečnosti provozu a konkurenceschopné ceně.

LightSyn Lighthouse využívá novou technologii, která směruje světlo přes křemennou tyč přímo do reakčního média, čímž maximalizuje intenzitu výkonu a zároveň udržuje rovnoměrný tok fotonů po celou dobu reakce. Při použití tohoto systému se ve srovnání s typičtějším fotoreaktorem výrazně snižuje počet fotonů ztracených na větší vzdálenost, čímž se maximalizuje interakce světla se vzorkem. Výsledkem je rychlejší chemie a vyšší výtěžek reakce.

Tento stolní fotochemický reaktor, který je zpočátku k dispozici v jednopolohové nebo až třípolohové konfiguraci, zajišťuje ohřev a míchání prostřednictvím libovolného magnetického míchadla na varné desce a je vhodný pro teploty od okolního prostředí do +80 ⁰C (nebo až do -30⁰C s volitelným chladicím kroužkem - dosažená teplota závisí na použitém oběhovém čerpadle). Kromě řízení inertní atmosféry jsou k dispozici také integrované vstupní a výstupní porty, které umožňují přizpůsobení systému pro různé aplikace včetně reakcí s plynem/bubláním, programovaného řízení reakcí, přidávání nebo odebírání vzorků a potenciálně i průtokové chemické sestavy s použitím více jednotek LightSyn Lighthouse.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.10.2022

fotochemie   ID:510

 


Reklama

 
Bílý dům podpořil otevřenou vědu

Administrativa amerického prezidenta Bidena bude nově požadovat po všech agenturách neprodlený přístup k federálně financovanému výzkumu ihned po zveřejnění. Poskytovatelé financující výzkum by měli tyto změny implementovat do konce roku 2025.

Datum: 6.10.2022

otevřená věda v USA   ID:495

 



 
Princip XRF - whitepaper

Základy technologie energeticky disperzní rentgenové fluorescence.

Tradiční využití rentgenové fluorescenční analýzy (XRF) má své kořeny v geologii. Pevné vzorky byly prvními typy vzorků analyzovaných pomocí rentgenového záření. V průběhu let se aplikace rozšířily a dnes zahrnují analýzu slitin, různých typů práškových vzorků až po kapalné vzorky a filtrační materiál.

Účinek rentgenové fluorescence je založen na excitaci atomů ve vzorku. Na rozdíl od optické spektroskopie zahrnuje excitace spíše interakci s elektrony vnitřního obalu než s valenčními elektrony.

Tento whitepaper představuje srozumitelný úvod do fyziky a technologie XRF analyzátoru.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 5.10.2022

XRF, rentgenová fluorescence   ID:509

 



 
Top 10 vědeckých objevů za září: Muži zažívají větší sociální izolaci než ženy

Jak souvisí gender a sociální izolace? A co člověku přináší procházky v přírodě a pobyt u řeky? A jaký vliv mají uprchlíci na národní ekonomiku? Přečtěte si o deseti vědeckých objevech, které v září 2022 vzbudily největší pozornost na sociálních sítích v globálním měřítku.

Datum: 4.10.2022

věda a výzkum   ID:546

 



 
Vysokotlaká iontová chromatografie (HPIC) s nejrychlejším rozlišením

Jednoduché, rychlé a přesné rutinní analýzy, jak mají být - každý detail iontového chromatografu Thermo Scientific™ Dionex™ Integrion™ byl pečlivě promyšlen.

Čerpadlo HPIC pro tlak až 414 barů a nové vysokotlaké kolony o průměru 4 µm urychlují průběh analýzy a umožňují analyzovat 8 aniontů za méně než 6 minut. Všestranný chromatografický datový systém Thermo Scientific™ Dionex™ Chromeleon™ řídí chromatograf a zaznamenává výkon systému a stav spotřebního materiálu.

Na volitelném tabletu najdete různá videa "jak na to", takže se nemusíte probírat příručkami. Jednoduché úkony údržby můžete provádět sami, což vám ušetří čas i peníze.

Generátor eluentu zajišťuje, že vaše eluenty budou vždy vysoce čisté, a pomáhá optimalizovat separace a reprodukovatelnost vašich měření.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 3.10.2022

iontová chromatografie   ID:603

 


Reklama

 
Shimadzu představuje nový LCMS-9050 Q-TOF

Trojí hodnocení AAA za přesnost, zrychlení a uspokojení potřeb zákazníka:
- Stabilita hmotnostní přesnosti
- Méně času na správu přístroje, více času na skutečná data
- Snížení nejednoznačnosti při identifikaci sloučenin a objasnění struktury

Společnost Shimadzu, světový lídr v oblasti analytické instrumentace, představuje hmotnostní spektrometr LCMS-9050 Q-TOF. Je vybaven jednou z nejrychlejších a nejcitlivějších kvadrupólových technologií s architekturou TOF, jaká byla doposud použita. Jeho hlavní charakteristiky lze shrnout do tří slov: Přesnost, zrychlení a přizpůsobení se potřebám uživatelů.

LCMS-9050 je kvadrupólový systém hmotnostního spektrometru s časem průletu (Q-TOF), který se řadí mezi systémy s nejvyšší dostupnou úrovní stability hmotnostní přesnosti. Jeho patentovaný systém vysoce přesné regulace teploty potlačuje i drobné hmotnostní odchylky způsobené vnějšími faktory, takže systém lze používat k měření přesných hmotnostních hodnot bez obav o hmotnostní kalibraci. Technologie ultrastabilního přepínání polarity umožňuje současnou analýzu kladných a záporných iontů, což přispívá k rozvoji nových aplikací a zvýšení účinnosti analýzy.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 30.9.2022

hmotnostní spektrometrie   ID:508

 



 
SYNC - kombinace laserové difrakce a analýzy obrazu

Microtrac SYNC je hybridní analyzátor částic, který jedinečným způsobem kombinuje výhody laserové difrakce a obrazové analýzy: obě analýzy probíhají ve stejné měřicí buňce a výsledky mohou být založeny na jedné z obou metod nebo na jejich kombinaci. Patentovaná rutina BLEND umožňuje uživatelům zkoumat materiály v širokém rozsahu velikostí od 0,01 do 4 000 mikrometrů.

Podívejte se na video
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 29.9.2022

analyzátor částic   ID:540

 



 
Aktuální podpora pro podnikatele nejen z OP TAK

API zve zájemce z řad podnikatelů na akce s názvem Aktuální podpora pro podnikatele nejen z OP TAK. Semináře představí aktuální výzvy Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, ale zaměří se také na důležité obecné podmínky procesu získání dotace na vaše projekty. Prezentovány budou i další alternativní možnosti podpory podnikání z jiných zdrojů od agentur CzechInvest, CzechTrade, TAČR, Národní rozvojové banky, místně příslušné Hospodářské komory a MAS.

Datum: 27.9.2022

věda a výzkum   ID:505

 



 
Nanoprogress: Úspěchy posledních let

Klastr Nanoprogress se zaměřuje na výzkum a vývoj funkcionalizovaných nanovlákenných struktur a jejich aplikací do průmyslu a biomedicíny. Co se mu v posledních letech podařilo a jaké úspěchy si organizace může připsat?

Datum: 26.9.2022

věda a výzkum, nanotechnologie   ID:507

 


Reklama

 
UV-Vis spektrometry - největší přehled trhu na světě

Najděte svůj UV-Vis spektrometr pomocí několika kliknutí: Zvolte produkty ➨ Odeslat poptávku ➨ Získat nabídky ✔

Zde najdete všechny výrobce UV-Vis spektrometrů na první pohled. Stačí zadat hledaný výraz do vyhledávacího slotu nebo použít filtry pro zúžení vyhledávání.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 23.9.2022

spektrometry   ID:555

 



 
Strážci přesné sekundy. Jak se měří, uchovává a sdílí čas?

Času nikdy nemáme dostatek a každý den se snažíme nějaký ušetřit. Kdo ale měří a definuje čas samotný? O jeho přesný výpočet se starají odborníci z laboratoře Státního etalonu času a frekvence, kterou provozuje Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR. Čas tady nejen měří, ale také ho sdílí. Díky jejich práci se data ze všech atomových hodin v Česku podílejí na výpočtu světového koordinovaného času.

Datum: 22.9.2022

měření času   ID:605

 



 
Tým z laboratoře ve Warwicku oznámil, že zvládl techniku, která řeší jednu z přetrvávajících frustrací buněčného výzkumu.

Používání buněk v monovrstvách - kde jsou vyvinuty na plastu - je základním nástrojem pro objevování léčiv a další formy výzkumu.
Omezení současných metod kryokonzervace však znamenají, že takto uložené a zmrazené buňky musí být uchovávány v suspendované formě a po rozmrazení potřebují až 14 dní na růst, než je lze použít. V důsledku toho, upozorňují výzkumníci, laboratoře a průmysl tráví více času pěstováním buněk než jejich skutečným studiem.

Datum: 21.9.2022

biotechnologie, zmrazování testovacích buněk   ID:543

 



 
Společnost Tomocube uvádí na trh první holotomografický mikroskop na světě s vysokým rozlišením a inkoherentním zdrojem světla

Průlomová technologie zpřístupňuje 3D a 4D holografické zobrazování živých buněk bez použití štítků na standardních zobrazovacích deskách pro výkonnější a automatizované screeningové aplikace.

Nový mikroskop nazvaný HT-X1 je díky své schopnosti zobrazovat vícejamkové formáty destiček, velkému zornému poli, laserovému systému automatického zaostřování a velmi výkonnému objektivu 0,95NA ideálně vhodný pro aplikace s vyšší výkonností a automatizovaný screening. Základní zobrazovací zařízení ocení také jeho integrovaný plynový inkubátor pro dlouhodobé časosběrné studie a softwarový přístup, který umožňuje více uživatelům jednoduchý a rychlý přístup k jeho ohromnému výkonu prostřednictvím intuitivního grafického rozhraní TomoStudio X.

Nový mikroskop vychází z optické difrakční technologie (ODT) oceňovaných mikroskopů HT-1 a HT-2 společnosti Tomocube. Stejně jako ony prezentuje morfologické, mechanické a chemické vlastnosti jednotlivých živých buněk prostřednictvím 3D tomogramů indexu lomu (RI) rychle a jednoduše bez jakékoliv přípravy vzorku a informace o molekulární specifičnosti prostřednictvím fluorescenčního zobrazování. Nový HT-X1 však místo laserového zdroje světla používá konvenční jednosvazkovou bílou LED diodu. Namísto otáčení laserového paprsku k osvětlení vzorku pod různými úhly dopadu osvětluje vzorek různými vzory paprsků speciálně navrženými k získání indexu lomu a zachycuje sekvenci hologramů z různých pozic.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 20.9.2022

3D mikroskopie   ID:510

 


Reklama

 
Vznikne nové výzkumné centrum zaměřené na molekulární život rostlin

Excelentní výzkumné centrum zaměřené na molekulární život rostlin vznikne na Biologickém centru Akademie věd ČR v Českých Budějovicích. Biologické centrum díky evropskému grantu v programu ERA Chair založí dvě nové výzkumné skupiny v molekulární biologii rostlin, posílí infrastrukturu rostlinného výzkumu a ustaví šestičlennou mezinárodní vědeckou radu vedenou předním rostlinným biologem Jiřím Frimlem.

Datum: 19.9.2022

molekulární život rostlin   ID:538

 



 
Časově úsporná automatizace pro biobanky

Mohawk je inovativní vybírač a sběrač trubek od společnosti Ziath.
Malé biobanky a biorepozitáře často potřebují vybírat zkumavky z chladicích regálů přímo z mrazáku, ale nemohou si dovolit velké investice do robotiky, která by plně automaticky vybírala a umisťovala zkumavky ze stojanů. Poloautomatický vybírač zkumavek Mohawk, který je malý a kompaktní, může zjednodušit vybírání zkumavek, až 16 najednou, ze stojanu s 96 pozicemi.

Díky zvedání zkumavek ve stojanech pomocí solenoidů umožňuje Mohawk operátorům biobanky rychle a jednoduše vybírat správné zkumavky a vkládat je do cílových stojanů. Navíc, protože zařízení Mohawk lze bezproblémově propojit se skenery stojanů Ziath, mohou uživatelé biobanky načíst seznam pro vychystávání, vybrat zkumavky a ověřit, zda jsou vychystány správné zkumavky. Celý proces vyhledávání a výběru správných zkumavek v biobance je tak rychlejší a jednodušší bez složitosti a nákladů na plnou automatizaci.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 16.9.2022

automatizace pro biobanky   ID:542

 



 
Švábí kyborgové na dálkové ovládání dostali solární pohon

Dálkově ovládaný hmyz je pozoruhodnou variantou malých robotů, kteří jsou sice užiteční, ale mají chronické problémy s energií. Novým vylepšením jsou švábi na solární pohon, kteří jsou vybaveni velmi tenkými organickými solárními články s lithium-polymerovou baterií.

Datum: 15.9.2022

šváb, kyborg, minirobot   ID:566

 



 
Porézní PTFE komponenty pro náročné aplikace

Společnost Porvair Sciences, specialista na inovativní technologie porézních plastů, představila novou řadu porézních plastových materiálů Vyon® PTFE pro aplikace, kde je důležitá teplotní nebo chemická odolnost.

Vyon® PTFE je jedinečný, vysoce výkonný porézní plastový materiál vyráběný ze 100% čistého polytetrafluorethylenu. Spékáním Porvair vytváří porézní struktury PTFE složené z klikatých vzájemně propojených cest s minimem mrtvých pórů. Díky kombinaci jedinečné porézní struktury a těsného rozložení pórů nabízí Vyon® PTFE lepší řízený průtok kapalin a plynů, takže je ideální pro filtraci, separaci a zadržování biologických a chemických materiálů.

Vyon® PTFE byl vyvinut pro nejnáročnější aplikace, je extrémně odolný a nabízí vynikající chemickou odolnost vůči většině agresivních médií a korozivních rozpouštědel. Kromě toho jsou součásti Vyon® PTFE odolné vůči teplotám až do 260 °C, jsou přirozeně hydrofobní, vykazují minimální únavu z ohybu a na součástech vyrobených z tohoto vyspělého technického plastu snadno nepřilnou nečistoty.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 14.9.2022

pórovitý materiál z teflonu   ID:583

 


Reklama

 
Sledování DNA ve vzorcích ovzduší by mohlo přinést revoluci v biomonitoringu

Podle vědců by DNA ze vzduchu mohla přinést převrat ve způsobu měření biologické rozmanitosti živočichů. Dva výzkumné týmy nezávisle na sobě prokázaly, že elektronickou DNA ze vzduchu lze použít k monitorování řady živočišných druhů. Tento nový přístup by mohl způsobit revoluci v pozemním biomonitoringu a poskytnout nové možnosti sledování složení živočišných společenstev i odhalování invaze nepůvodních druhů.

Datum: 13.9.2022

analýza DNA z pachů ve vzduchu   ID:525

 



 
Shimadzu uvádí na trh nový kompaktní LCMS

Společnost Shimadzu, jeden z předních světových výrobců analytických přístrojů, představuje LCMS-2050, nový jednokvadrupólový LCMS detektor, který zaujme nejen svými kompaktními rozměry, ale také odolností a snadným použitím.
- Maximální výkon na nejmenším prostoru. Velký hmotnostní rozsah detektoru LCMS-2050 je ideální pro stanovení molekulové hmotnosti velkých molekul, jako jsou oligonukleotidy, peptidy, proteiny, polymery a další.
- Nový vyhřívaný duální iontový zdroj (DUIS). Díky rychlému přepínání polarity je možné během měření s vysokou citlivostí stanovovat jak kladné, tak záporné ionty.
- Komplexní data na první pohled.
- Jednoduché a efektivní pro mnoho uživatelských oblastí.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 12.9.2022

LCMS, hmotová spektrometrie, chromatografie   ID:528

 



 
Green Deal v době (post)válečné

V diskusi časopisu Vesmír, která proběhla v Next Zone na pražském Smíchově, o tom hovořili předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, Vojtěch Kotecký z Centra pro otázky životního prostředí UK a zakladatel projektu Fakta o klimatu Ondráš Přibyla. Moderoval Petr Slavíček z VŠCHT Praha, člen redakční rady Vesmíru.

Datum: 9.9.2022

Green Deal   ID:609

 



 
Vyhrajte elektronickou pipetu MINI 96 pro svou laboratoř!

Inovativní elektronická pipeta MINI 96 společnosti INTEGRA Biosciences je navržena tak, aby pomohla vytíženým laboratořím naplnit 96 a 384 destiček rychleji a přesněji než tradiční ruční pipety a urychlila tak účinnost protokolů pro manipulaci s kapalinami. S tímto přístrojem mohou uživatelé využívat přesné a reprodukovatelné pipetování celých nebo částečných destiček a zároveň minimalizovat námahu při opakovaných úkonech. Jeho ergonomický a lehký design umožňuje snadný transport pro použití kdekoli v laboratoři a jeho uživatelsky přívětivé rozhraní intuitivně vede uživatele bez nutnosti specializovaného školení - stačí jej zapnout a začít pipetovat!
Chcete-li mít šanci vyhrát vlastní elektronickou pipetu MINI 96, stačí do 30. září 2022 vyplnit dotazník společnosti INTEGRA. Hodně štěstí!
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.9.2022

pipetování   ID:544

 


Reklama

 
Automatizovaný systém pro odběr a analýzu sušených vzorků nově definuje pracovní postupy

Nový integrovaný systém Thermo Scientific Transcend DSX-1 pro přípravu vzorků a UHPLC eliminuje děrování disků, které je obvykle spojeno s kartami se sušenou matricí (spot), a optimalizuje extrakci a výtěžnost vzorků z více matric (např. krev, moč, sérum a sliny). Nový systém umožňuje laboratořím provádějícím rutinní analýzy léčiv a dalších sloučenin dosáhnout výrazných úspor času, práce a nákladů na činidla ve srovnání s manuálními pracovními postupy. Vlastní průtoková desorpce s vyhřívanou kapilárou eliminuje potřebu manuálních, časově náročných extrakčních protokolů a automatické přidání vnitřního standardu před extrakcí minimalizuje matricové interference. Robustnost a citlivost je zvýšena díky patentovanému online čištění a obohacování vzorků prostřednictvím technologie Thermo Scientific TurboFlow, která poskytuje jisté výsledky.
Systém Transcend DSX-1 je řízen softwarem Thermo Scientific Aria MX, který zefektivňuje analýzu vysušených vzorků tím, že plně integruje všechny aspekty pracovního postupu, jako např:
- manipulace se vzorkovacími kartami
- provoz LC pumpy a přepínání ventilů
- on-line čištění vzorků
- metody kapalinové chromatografie a tandemové hmotnostní spektrometrie
Inteligentní kamera Intelligent Vision navíc zajišťuje integritu dat a umožňuje zpětné sledování díky zachycení sledovatelnosti vzorků, řetězce opatrování a přesného rozpoznání skvrn.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.9.2022

HPLC, chromatografie, příprava vzorků   ID:648

 



 
Přesné a bezpečné stanovení obsahu vody od 1 ppm do 100 % v kapalinách, pevných látkách a plynech

Systémy pro analýzu firmy ECH nabízejí flexibilitu, nákladovou efektivitu, jednoduchou obsluhu bez nutnosti přípravy vzorků.
S titrátory ECH Karl Fischer ušetříte peníze i čas. Nepotřebujete žádné další vybavení a žádný pomocný plyn pro sušení a oplachování. Vhodná jsou komerčně dostupná Karl Fischerova činidla, která lze využívat až do limitu kapacity. Příprava vzorků a kalibrace nejsou nutné. Přístroje se snadno používají. Měření se provádí rychle a lze je snadno automatizovat (podle modelu).
Flexibilní přístroj AQUA 40.00 Vario analyzuje všechny typy vzorků přímo v uzavřené lahvičce v prostoru hlavy (2 R až 50 R). Přístroj má variabilní programy ohřevu a automatický vzorkovač ve verzi PLUS.
Malý a mobilní přístroj Aquamax KF Plus snadno a přesně stanoví obsah vody přímým nástřikem.
Přístroj Aquamax KF PRO LPG měří obsah vody v plynech podle normy ASTM D 7995 - 19 s možností až 250 měření během 48 h. Přístroj Aquamax KF PRO Oil je nejlepší volbou pro stanovení vody v olejích podle normy ASTM D 6304.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 6.9.2022

titrátory Karl Fischer   ID:558

 



 
Top 10 vědeckých objevů za srpen: Rovnost vede ke spokojenějším vztahům

Co by se stalo se Zemí, kdyby vypukla jaderná válka? Co pomáhá zmírnit stres a úzkost? A která část obyvatelstva je častěji spojována s vegetariánstvím nebo antivaxxerstvím? Přečtěte si o 10 vědeckých objevech, které vzbudily největší pozornost na sociálních sítích v globálním měřítku za uplynulý měsíc.

Datum: 5.9.2022

věda a výzkum   ID:560

 



 
Tkáňoví mágové LyGenesis budou pěstovat minijátra přímo v pacientech

Lidé jsou nemocní a potřebují nové orgány. Poptávka neustále roste a darované orgány nestačí. LyGenesis nabízejí jako řešení pěstování minijater v lymfatických uzlinách pacienta, kam předtím vpíchnou jaterní buňky z darovaných jater, které jako celek nejsou vhodné pro transplantaci. Na výsledky průlomového experimentu se můžeme těšit za dva roky.

Datum: 2.9.2022

transplantace, játra, biochemie   ID:602

 


Reklama

 
Máme tu konec prázdnin!

Doufáme, že jste si letošní prázdniny pěkně užili a s dobrou náladou a plni sil jste připraveni na nové pracovní období. Jako vždy, budeme se Vám snažit dodávat ty nejčerstvější informace, které by se Vám mohly hodit ve Vaší laboratorní praxi.

Datum: 1.9.2022

prázdniny   ID:568

 



 
Kjeldahlův blokový rozklad ve vysokém výkonu může být jednoduchý a pohodlný.

Kjeldahlova analýza je celosvětově uznávána jako standardní a referenční metoda stanovení dusíku.

Systém automatické blokové digesce KJELDATHERM vám ušetří drahocenný čas a zajistí reprodukovatelné podmínky digesce po celý den. Systém KJELDATHERM vám nabízí nejvyšší možný stupeň bezpečnosti, přičemž promyšlená konstrukce zajišťuje dlouhou provozní životnost.

C. Gerhardt vám nabízí řešení Kjeldahl od klasických přístrojů pro nejmenší množství až po plně automatizované systémy. Kombinací KJELDATHERM a VAPODEST 500 získáte nejvýkonnější kompletní řešení na trhu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.7.2022

Kjeldahlova metoda   ID:692

 



 
Pohon lodí vodíkem z metanolu

Princip výroby vodíku z metanolu lze využít i v řadě scénářů v chemickém průmyslu.
Lodní doprava je jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů skleníkových plynů, což vede stavitele a provozovatele lodí k hledání alternativních pohonných systémů šetrných k životnímu prostředí. Výzkumníci z Fraunhoferovy univerzity spojili své síly s partnery a vyvinuli koncept HyMethShip, v němž se vodík získává z metanolu. Tato technologie nevyžaduje přepravu velkých vodíkových nádrží na palubě, takže je mnohem bezpečnější. V budoucnu se může ukázat jako atraktivní řešení i pro výletní lodě.

Datum: 7.7.2022

metanol jako palivo pro pohon lodí   ID:722

 



 
Výhled evropské energetiky čtyři měsíce po začátku ruské invaze na Ukrajinu

Zima už je dávno za námi a ruská invaze na Ukrajinu už trvá více než čtyři měsíce. Lze tak analyzovat dopady energetické krize, která nyní probíhá, a podívat se na možné scénáře budoucího vývoje.

Datum: 6.7.2022

energetika   ID:701

 


Reklama

 
Přihlašte svůj projekt do Transfera Technology Day 2022

Spolek Transfera.cz vyhlašuje výzvu pro zadávání vědeckovýzkumných projektů v pokročilejší či konečné fázi do třetího ročníku Transfera Technology Day. Zájemci o účast se mohou hlásit do 9. 9. 2022.

Datum: 5.7.2022

věda a výzkum   ID:679

 



 
Zavedení nového průmyslového standardu s novým systémem Crystal16

Společnost Technobis Crystallization Systems, dodavatel krystalizačních technologií, uvedla na trh Crystal16 V3, nový průmyslový standardní multireaktorový krystalizátor pro stanovení rozpustnosti se střední kapacitou. Nejnovější verze má integrovanou technologii transmisivity a vylepšené analytické funkce v zjednodušeném unibody designu, aby se snížila spotřeba času a zdrojů při krystalizačních experimentech a analýzách.

Zákazníci společnosti Technobis uvádějí, že metoda HPLC pro stanovení rozpustnosti trvá až 112 hodin. Pro analýzu 16 vzorků stráví vědci osm hodin přípravou vzorků, 32 hodin prováděním vícekrokových procesů a 72 hodin dokončením ekvilibrace. Jakékoli chyby významně ovlivňují kvalitu výsledků, takže laboratoře často obětují více času a prostředků, než je nutné k zajištění spolehlivého výsledku.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 4.7.2022

krystalizace   ID:627

 



 
Dotmatics Biology Solution for Antibody Discovery zefektivňuje sběr dat a pracovní postupy pro urychlení výzkumu a terapie protilátek

Plná integrace centralizované platformy pro správu dat s předními softwarovými aplikacemi na trhu poskytuje jedinečné komplexní biologické řešení pro objevování protilátek.

Společnost Dotmatics, lídr v oblasti vědeckého softwaru pro výzkum a vývoj, který propojuje vědu, data a rozhodování, oznámila vydání svého biologického řešení pro objevování protilátek, jedinečného komplexního balíčku softwaru a správy dat. Pracovní postup v oblasti protilátek kombinuje podnikovou vědeckou platformu Dotmatics s pokročilým aplikačním softwarem, který se běžně používá v laboratořích pro objevování protilátek, včetně programů Geneious, SnapGene a GraphPad Prism. Plně integrované řešení zefektivní sběr dat a zpracování pracovního postupu při objevování protilátek, usnadní cestu k efektivnějšímu a účinnějšímu objevování a urychlí pokrok směrem k potenciálně život měnícím terapiím pro pacienty.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 1.7.2022

výzkum protilátek   ID:708

 



 
Flexibilní LC platforma pro purifikaci účinných látek a dalších cenných látek

Čistota cenných látek, jako jsou účinné farmaceutické látky, biomolekuly nebo jemné chemikálie, určuje jejich použitelnost. Kapalinová chromatografie (LC) se prosadila jako výkonná a šetrná separační metoda pro purifikaci. Vícesložkové šarže nebo vzorky s mnoha frakcemi však často vyžadují zásah uživatele, což může být časově náročné, přinášet nečistoty a snižovat reprodukovatelnost.

Purifikátor AZURA společnosti KNAUER je mimořádně flexibilní LC platforma pro purifikační úlohy ve výzkumné laboratoři a pro výrobu čistých látek až do několika gramů. Systém Liquid Handler posouvá tento modulární LC systém na novou úroveň. Vícekrokové postupy lze plně automatizovat - bez rizika kontaminace. To je možné díky přesnému vstřikování vzorků s "nízkými ztrátami" a volné využitelnosti pracovního prostoru pro vzorky a odebrané frakce v nádobách různých velikostí. Kapacita až 1440 vzorků na 96 mikrotitračních destičkách umožňuje vysokou propustnost jako vzorkovač nebo frakcionátor. Vyzkoušejte novou svobodu pro svou LC purifikaci.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 30.6.2022

purifikace LC, chromatografie   ID:620

 


Reklama

 
Vyvracení názorů odpůrců: Odpovědi na námitky týkající se LIMS

Společnost Accelerated Technology Laboratories, Inc. (ATL), lídr v oblasti systémů pro správu laboratorních informací (LIMS), pokračuje ve středu 8. června v sérii webcastů o LIMS 2022 s názvem Debunking the Naysayers: Odpovědi na námitky týkající se LIMS.
Tento webcast je ideální pro laboratorní pracovníky, kteří potřebují zdůvodnit nákup LIMS nebo kteří jsou na vážkách s rozhodováním o implementaci LIMS. Identifikujeme běžné mýty o projektech LIMS a probereme, jak překonat překážky a realizovat přínosy. Ukážeme, jak správně navržená a naplánovaná implementace LIMS povede ke zlepšení využití zdrojů, úspoře nákladů, kvalitě dat a dodržování předpisů. Tento informativní webcast s reálnými příklady uživatelů a osvědčenými postupy, po kterém budou následovat živé otázky a odpovědi, si určitě nenechte ujít!
Co se během webcastu dozvíte:
Laboratoře dnes musí shromažďovat a spravovat obrovské množství dat. Se zdokonalováním technologií rostou požadavky na správu dat exponenciálním tempem. Systémy LIMS jsou kritickými nástroji, které jsou nezbytné pro efektivní provoz laboratoří, růst, udržitelnost, transparentnost a dodržování předpisů.

Probereme běžné námitky proti implementaci LIMS, způsoby, jak je překonat, a ukážeme, jak přínosy výrazně převyšují rizika. Webcast vyvrátí následující mylné představy:
- Naše manuální, papírové procesy fungují dobře.
- Nevíme, kde začít - je to zdrcující.
- LIMS jsou drahé a naše laboratoř ani IT nemá čas ani prostředky na správu systému.
- Naše data nebudou v bezpečí a ztratíme nad nimi kontrolu.
- Nebudeme moci používat naše současné přístroje, ERP, proprietární formáty zpráv.
- Systém bude zastaralý hned po instalaci.

Sezení bude zakončeno živými otázkami a odpověďmi - příležitostí prodiskutovat vaše obavy.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 29.6.2022

LIMS, webcast   ID:640

 



 
Grafenový prach není škodlivý, zjistila studie

Částice na bázi grafenu uvolněné z polymerních kompozitů po otěru mají zanedbatelné účinky na zdraví. Mezinárodní výzkumný tým projektu Graphene Flagship provedl pod vedením agentury Empa studii o zdravotních rizicích nanočástic obsahujících grafen a nedávno publikoval výsledky v časopise Journal of Hazardous Materials.

Materiály spojené s grafenem (GRM) se často používají ke zpevnění polymerů. V malých koncentracích do pěti hmotnostních procent mohou GRM významně zvýšit pevnost, elektrickou vodivost a tepelný transport kompozitů pro různé aplikace. Protože se však jedná o relativně novou skupinu materiálů, je třeba grafen a GRM před uvedením na trh pečlivě posoudit, aby se zjistily případné nepříznivé účinky.

V nové studii připravil velký mezioborový tým vědců financovaný z projektu EU Graphene Flagship kompozit polyamidu 6 (PA6, známého také jako nylon-6) - termoplastického polymeru používaného v několika odvětvích, jako je automobilový průmysl a sportovní vybavení - s 2,5 % redukovaného oxidu grafenu (rGO), což je forma grafenu, která zvyšuje zpevnění polymeru. Poté tento materiál obrušovali a napodobovali scénáře dalšího zpracování nebo ukončení životnosti, čímž vznikly částice o průměrném průměru 1,9 μm u rGO-PA6, resp. 3,2 μm u čistého PA6.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 28.6.2022

grafen a jeho škodlivost   ID:773

 



 
Nový systém přípravy vzorků zvyšuje produktivitu proteomického výzkumu

Společnost Thermo Fisher Scientific Inc., světový lídr v oblasti vědeckého servisu, pomáhá výzkumníkům v oblasti proteomiky zvýšit produktivitu a uvolnit čas pro činnosti s vyšší přidanou hodnotou při vytváření vysoce kvalitních vzorků pro analýzu pomocí nového systému automatizované přípravy vzorků, který se integruje do jakéhokoli pracovního postupu LC-MS.

Platforma pro automatizovanou přípravu vzorků Thermo Scientific AccelerOme eliminuje potřebu pracné manuální přípravy vzorků pro analýzu LC-MS, včetně souvisejícího vývoje metod a získávání činidel. Uživatelé se tak mohou soustředit na úkoly s vyšší hodnotou. Automatizovaná příprava vzorků také překonává problém s udržením reprodukovatelnosti u manuálních metodik a předpřipravené validované metody a reagencie ve formátu soupravy nové platformy dále snižují riziko chyby uživatele. Výsledné peptidové vzorky mají konzistentní kvalitu. Nové vestavěné UV měření konečné koncentrace peptidů před analýzou LC-MS umožňuje standardizovat vstupní peptid vzorku pro analýzu LC-MS, což je další metrika, která přispívá ke kvalitě, spolehlivosti a robustnosti konečného výsledku experimentu. Platforma podporuje použití peptidových standardů k monitorování výkonu systému LC-MS, což umožňuje sledování stavu přístroje během akvizice nebo prostřednictvím analýzy dat po akvizici.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.6.2022

proteomický výzkum, LC-MS   ID:673

 



 
Na postdoc ven a pak zpět do Čech. Jak na to?

Experimentální fyzička Helena Reichlová se pro blog Czexpats in Science podělila o svoji zkušenost s postdoktorským studiem v Německu. V Drážďanech strávila čtyři roky, které zvládla sladit i s rodinou, a přesto to pro ni byla neméně obohacující zkušenost.

Datum: 24.6.2022

věda a výzkum   ID:680

 


Reklama

 
Systém Shimadzu Nexera LC-40 HPLC nově podporovaný v Clarity

Společnost DataApex s potěšením oznamuje, že byl vydán nový řídicí modul pro systém Nexera LC-40 HPLC!

Je součástí softwaru Clarity - Shimadzu Edition Chromatography Software, který je určen pro evropský trh. Zákazníci mohou používat řídicí modul pro systém Nexera LC-40 HPLC v kombinaci se stovkami přístrojů podporovaných v systému Clarity, včetně přístroje Shimadzu Nexis GC-2030.

Clarity Chromatography Software má na trhu chromatografických datových systémů silné postavení. Software Clarity je vysoce ceněn pro svůj intuitivní přístup, vynikající výkon, cenovou výhodnost a zdatnou technickou podporu. Clarity dokáže z jednoho prostředí ovládat více než 900 různých přístrojů. Jeho široká škála rozhraní pro sběr dat umožňuje připojení prakticky k jakémukoli chromatografu. Clarity podporuje různé aplikace (PDA, MS, GPC, NGA atd.).
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 23.6.2022

chromatografie, software   ID:717

 



 
Stolní mraznička pro laboratoř

Mraznička FRYKA ULT s malou plochou od -85 °C do -10 °C
Chladicí energie nebo nízkoteplotní chlazení jsou potřebné v různých oblastech výzkumu a průmyslu.
S chladicím boxem FRYKA získáte zařízení, které lze použít pro chlazení, skladování a zmrazování v celé laboratorní a průmyslové oblasti.

Je navržen jako tichá stolní jednotka, je vhodný pro instalaci přímo na pracovní stůl uživatele a umožňuje decentralizované skladování chlazeného zboží. Odpadají tak cesty k externímu mrazení a chlazení chlazeného zboží během přepravy.

Zavedený chladicí box je k dispozici s barevným dotykovým displejem a pokročilým řídicím systémem nebo se standardním ovladačem.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 22.6.2022

mraznička   ID:777

 



 
Výzva k podávání návrhů kandidátů / kandidátek na udělení Národní ceny vlády Česká hlava za rok 2022

Rada pro výzkum, vývoj a inovace vyhlašuje ve spolupráci se společností Česká hlava PROJEKT z.ú., v souladu s příslušnými předpisy, výzvu k podávání návrhů kandidátů / kandidátek na udělení Národní ceny vlády Česká hlava za rok 2022.

Národní cena vlády Česká hlava (dále jen „národní cena vlády“) je udělována podle ustanovení § 1 odst. 1 písm. a) nařízení vlády č. 71/2013 Sb., o podmínkách pro ocenění výsledků výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ze dne 27. února 2013, ve znění pozdějších předpisů.

Národní cena vlády vyjadřuje uznání za celoživotní úspěšné a prvotřídní působení ve výzkumné, vývojové a inovační oblasti. Vláda a její poradní orgán Rada pro výzkum, vývoj a inovace (dále jen „Rada“) jsou si vědomy, jaký význam pro konkurenceschopnost České republiky a kvalitu života jejích občanů má rozvoj výzkumu, vývoje a inovací.

Datum: 21.6.2022

věda a výzkum   ID:716

 



 
QS World University Rankings 2023: Vedou anglosaské školy. Česko se může už tradičně stydět!

Vyšlo nové vydání prestižního žebříčku QS World University Rankings 2023. První desítce světových vysokých škol opět dominují ty z Velké Británie a Spojených států. Mezi těmi českými vede Univerzita Karlova. Nezanedbatelně si ale polepšila ČVUT v Praze. Úspěšným nováčkem letošního ročníku je Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Datum: 20.6.2022

věda a výzkum, žebříček univerzit   ID:739

 


Reklama

 
Komplexní řada průtokových fotoreaktorů, které vyhovují téměř každé aplikaci

Minimalizovat problémy s řízením, rozšiřováním a bezpečností spojené s tradičními fotoreaktorovými systémy.

Společnost Uniqsis nabízí nejširší sortiment fotochemických produktů ze všech společností zabývajících se průtokovou chemií. Uniqsis Borealis je jednotka s vysoce intenzivní LED lampou, dostupná v řadě pevných vlnových délek, která přeměňuje stávající modul samostatného cívkového reaktoru Cold Coil™ na průtokový reaktor pro fotochemické aplikace.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 14.6.2022

fotoreaktory   ID:654

 



 
Základní poloautomatické uzavírání mikrodestiček

Poloautomatická zatavovačka mikrodestiček Ultraseal Lite od společnosti Porvair Sciences je navržena tak, aby se snadno ovládala, a je ideálním zařízením pro laboratoře s nízkou až střední kapacitou (6 destiček za minutu). Díky kompaktnímu designu se zařízení Ultraseal Lite vejde téměř všude, kde ho potřebujete používat - ať už na laboratorním stole nebo v digestoři.

Díky kombinaci výkonného 400W ohřívače se silným těsnicím účinkem zajistí Ultraseal Lite vysokou integritu utěsnění téměř jakéhokoli typu mikrodestičky včetně hlubokých jamek, mělkých jamek, nízkoprofilových hlubokých jamek, filtračních a testovacích destiček, které odpovídají standardnímu formátu ANSI/SLAS. Ultraseal Lite využívá tepelně těsnicí fólie a fólie, které poskytují buď trvalé, nebo odlepitelné těsnění pro všechny běžné typy materiálů mikrodestiček (polypropylen, polystyren, polyethylen).
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 13.6.2022

zatavovačka mikrodestiček   ID:770

 



 
Kreativní inteligence DALL·E 2 je v podezření, že vyvinula tajný jazyk

Inteligence DALL·E 2 vytváří fotorealistické obrázky podle textových povelů. Už to je samo o sobě fascinující. Vědci si ale všimli, že občas se na obrázcích objevuje hatmatilka, která pak následně funguje jako „tajná“ instrukce pro nakreslení určitých obrázků. Jakoby si DALL·E 2 vyvíjela svůj vlastní jazyk, kterému rozumí jen ona.

Datum: 10.6.2022

umělá inteligence   ID:681

 



 
Superhybrid: Superpočítač Setonix dostal diamantový kvantový procesor

Startup Quantum Brilliance postavil kvantový procesor, který je založený na defektech krystalové mřížky diamantu. Díky tomu funguje při pokojové teplotě a zvládá nepříznivé vlivy prostředí. Tento procesor zabudovali do superpočítače Setonix, s nímž teď budou společně testovat hybridní modely výpočtů.

Datum: 9.6.2022

kvantový počítač   ID:669

 


Reklama

 
Analyzátor organických prvků Thermo Scientific FlashSmart

Zažijte maximální jednoduchost, přesnost a nákladovou efektivitu při kvantifikaci uhlíku, vodíku, dusíku, síry a kyslíku (CHNS/O). Systémy FlashSmart poskytují rychlé, spolehlivé a přesné nepřetržité analytické řešení. Jsou jednoduché na údržbu, snadno se používají a snižují potřebu školení personálu. Pracují s héliem a argonem jako nosným plynem a jsou v souladu s většinou uznávaných oficiálních metod EA (AOAC, AOCS, AACC, ASTM, ASBC, ISO, EN, CEN,EPA, IFFOOEA). Na stejný analyzátor lze namontovat různé autosamplery. Na spalovací/redukční pece a TCD detektor je poskytována 15letá záruka.

Klíčové oblasti použití jsou:
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ: analýza N, NC, CHNS/O a TOC při testování půdy a rostlin, chemické složení hnojiv, mořské vzorky;
KVALITA POTRAVIN: analýza N/bílkovin, síry a CHNS a kontrola kvality nápojů, potravin a krmiv;
PRŮMYSLOVÁ: CHNS, charakterizace a kontrola kvality maziv, olejů, paliv, polymerů a plastů, sazí atd.;
FARMACEUTICKÝ PRŮMYSL: CHNS/O, charakterizace a kontrola kvality, stanovení organického prvkového složení.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.6.2022

analýza organických prvků   ID:767

 



 
Ostré rentgenové snímky i přes nedokonalé čočky

Rentgenové záření umožňuje zkoumat vnitřek lidského těla nebo nahlížet do objektů. Technologie používaná k osvětlení detailů v mikroskopicky malých strukturách je stejná jako technologie používaná ve známých situacích - například při lékařském zobrazování na klinice nebo při kontrole zavazadel na letišti. Rentgenová mikroskopie umožňuje vědcům studovat trojrozměrnou strukturu materiálů, organismů nebo tkání, aniž by došlo k rozřezání a poškození vzorku. Výkonnost rentgenové mikroskopie je bohužel omezena obtížemi při výrobě dokonalé čočky.

Datum: 7.6.2022

rentgenová mikroskopie   ID:702

 


 

Novější Novější článkyStarší články Starší

 

Archiv článků:   2022   2023   2024  

 

Doporučujeme články:
  Společnost PEAK Scientific uvádí na trh energeticky nejúčinnější laboratorní generátor dusíku
  Veřejné uvedení ChatGPT a dalších AI chatbotů způsobilo revoluci v řadě oborů
  Teorie a praxe titrací - praktický průvodce - whitepaper
  Inovativní nový SmartLid™ - chytřejší způsob rychlé extrakce virové DNA/RNA
  Lauda představuje první mobilní mrazicí box na baterie s velmi nízkou teplotou
  Zobrazit jen doporučené články.

Novinky:
 
 
2 Theta: Naše vlajkové lodě Izotachoforéza, kapilární elektroforéza


 
Biogen: Odběr vzorků a jejich transport v pokojové teplotě


 
Nukleární medicína. MGP: v současné době jsme certifikovanými distributory radiofarmak v České republice a na Slovensku firem AAA, Eckert and Ziegler, GE Healthcare a Izotop.


 
DRIVE AFM – špička mezi High-End AFM


 
Přehled přístrojů pro nanovlákna a netkané textilie


 
Novinky Nicolet CZ


 
Novinky BIOTRADE

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama