Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   19.5.2024 - 21.5.2024 CzechFoodChem
  20.5.2024 - 21.5.2024 SEMINÁŘ SE ZAHRANIČNÍMI ODBORNÍKY
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
  10.6.2024 - 14.6.2024 ACHEMA 2024
Reklama
Odkaz na tento článek je zde publikován s laskavostí serveru Chemeurope.com. Klikněte na titulek:

Baterie příští generace by mohly být organické, bez kobaltu a s dlouhou životností

V souvislosti s přechodem na "zelenější" zdroje energie prudce roste poptávka po dobíjecích lithium-iontových bateriích. Jejich katody však obvykle obsahují kobalt - kov, jehož těžba má vysoké ekologické a společenské náklady. Vědci nyní v časopise ACS Central Science uvádějí, že vyhodnotili katodový materiál na bázi uhlíku, který by mohl nahradit kobalt a další vzácné a toxické kovy, aniž by to bylo na úkor výkonu lithium-iontových baterií.

Lithium-iontové baterie dnes pohánějí vše od mobilních telefonů přes notebooky až po elektromobily. Jedním z omezujících faktorů pro realizaci celosvětového přechodu na energii vyráběnou z obnovitelných zdrojů - zejména pro přechod od automobilů poháněných benzinem k elektromobilům - je nedostatek a obtížnost těžby kovů, jako je kobalt, nikl a hořčík, které se používají při výrobě katod dobíjecích baterií. Předchozí výzkumníci vyvinuli katody z hojnějších a levnějších materiálů obsahujících uhlík, včetně organosirných a karbonylových sloučenin, ale tyto prototypy se nemohly vyrovnat energetickému výkonu a stabilitě tradičních lithium-iontových baterií.

Mircea Dincă a jeho kolegové proto chtěli zjistit, zda by jiné katodové materiály na bázi uhlíku mohly být úspěšnější. Možná našli vhodného kandidáta v bis-tetraaminobenzochinonu (TAQ). Molekuly TAQ tvoří vrstevnaté pevnolátkové struktury, které mohou potenciálně konkurovat tradičním katodám na bázi kobaltu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.1.2024

baterie

Reklama
Reklama

Reklama