Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   17.4.2024 - 19.4.2024 Hutní a průmyslová analytika 2024, mezinárodní konference
  19.5.2024 - 21.5.2024 CzechFoodChem
  20.5.2024 - 21.5.2024 SEMINÁŘ SE ZAHRANIČNÍMI ODBORNÍKY
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
Reklama
Nový nástroj pro odhad celkové expozice lidí potenciálně škodlivým chemickým látkám

Tým vědců z Mount Sinai vytvořil novou metriku, která odhaduje naši "zátěž" neboli kumulativní expozici rodině tisíců syntetických chemických látek, s nimiž se setkáváme v každodenním životě a které mohou mít nepříznivý vliv na zdraví.

V článku zveřejněném v časopise Environmental Health Perspectives tým uvádí, že jeho sofistikovaný nástroj by mohl mít výrazné výhody pro epidemiology a výzkumné pracovníky, kteří běžně měří úroveň expozice této skupině chemických látek, známých jako PFAS (per- a polyfluoroalkylové látky), které jsou spojovány s vysokou hladinou cholesterolu, poškozením jater, onemocněním štítné žlázy a hormonálními poruchami.

Datum: 16.11.2022

měření expozice škodlivým látkám


 

Sdílet na Facebooku   Odeslat na Twitter

"Existuje jen málo metod, které by umožnily kvantifikovat celkové zatížení jednotlivců směsmi chemických látek PFAS, které se vyskytují v našem každodenním životě," říká hlavní autorka studie Shelley Liu, PhD, odborná asistentka v Centru pro biostatistiku na Oddělení populační zdravotní vědy a politiky na Icahn School of Medicine at Mount Sinai. "Poprvé jsme vyvinuli kalkulačku zátěže způsobené PFAS, která zohledňuje vzorce expozice mnoha chemickým látkám ze skupiny PFAS, a nikoli pouze koncentrace jednotlivých chemických látek, na které se zaměřují současné metody. Díky tomu by tento robustní nástroj mohl být velmi užitečný pro biomonitoring prováděný regulačními orgány a pro hodnocení nemocí a zdravotních rizik."

PFAS je třída více než 5 000 chemických látek, jejichž vazba fluor-uhlík jim dává schopnost odpuzovat olej a vodu. Díky této konstrukci se v posledních desetiletích staly nedílnou součástí rostoucího počtu průmyslových aplikací a spotřebitelských výrobků, jako jsou například odpuzovače skvrn a vody, teflonové nepřilnavé pánve, barvy, čisticí prostředky a obaly na potraviny. Chemické látky PFAS se navíc v životním prostředí ani v našem těle nerozkládají. Místo toho se hromadí v našem okolí a v krvi, ledvinách a játrech, jak zdůraznila studie Centra pro kontrolu a prevenci nemocí z roku 2007, která zjistila, že PFAS lze detekovat v krvi 98 % obyvatel USA.

Výzkumníci z Mount Sinai použili údaje z národního biomonitoringu z National Health and Nutrition Examination Survey a pomocí teorie odpovědi na položku vytvořili skóre zátěže způsobené expozicí. Teorie odezvy na položku byla vyvinuta v literatuře o testování ve vzdělávání pro hodnocení standardizovaných testů a výzkumníci z Mount Sinai ji jako první použili v environmentální epidemiologii k vypracování skóre expoziční zátěže, což zdůraznilo toto transdisciplinární šetření. Konkrétně použili sérové koncentrace osmi běžných chemických látek PFAS odebraných dospělým a dětem. Kombinací koncentrací základních biomarkerů účastníka a jeho mnohem širšího "expozičního vzorce", tj. relativní expozice ostatním biomarkerům PFAS v rámci celé chemické třídy, byli výzkumníci schopni odhadnout kumulativní nebo souhrnnou zátěž z expozice PFAS. Tuto statistickou metodiku mohou využívat i další výzkumní pracovníci a epidemiologové, a to tak, že jednoduše vloží své soubory dat do kalkulátoru zátěže způsobené PFAS, který je k dispozici online.

Přínosy jsou značné. "Zjistili jsme, že naše metoda umožňuje porovnávat zátěž expozice chemickým směsím napříč studiemi, i když neměří stejný soubor chemických látek, což podporuje harmonizaci napříč studiemi a konsorcii," vysvětluje Dr. Liu, jehož výzkum je silně zaměřen na environmentální zdraví prostřednictvím modelování latentních proměnných a analýzy longitudinálních dat. Kromě toho kalkulačka nabízí jednoduchý způsob, jak zahrnout biomarkery expozice s nízkou četností detekce a snížit chyby měření expozice tím, že se při odhadu zátěže expozice směsím chemických látek zohlední jak koncentrace účastníka, tak jeho expoziční vzorce.
Reklama


"Zachycením variability jednotlivých biomarkerů v podstatě udržujeme metriku expozice konstantní, takže ji lze použít pro různé aplikace," říká Dr. Liu. "Ty mohou zahrnovat například zkoumání napříč populacemi, aby se zjistilo, zda existují rozdíly v expoziční zátěži mezi rasovými/etnickými nebo socioekonomickými vrstvami, nebo zda je expoziční zátěž stejná mezi lidmi ve Spojených státech nebo v Kanadě. Nebo zkoumání různých fyziologických systémů a zdravotních výsledků - například kardiometabolických, hormonálních a imunitních - s cílem zjistit, které z nich jsou nejvíce narušeny expozicí chemickým látkám PFAS. Tato škála aplikací nás posouvá daleko za hranice všeho, co je v současné době v oblasti zdraví obyvatelstva k dispozici."

Zdrojem informací je Chemeurope.

Pro kompletní informace si přečtěte  celý článek.

 

Reklama

Reklama