Věda a výzkum       Akademon       Vesmír       Osel       AVO       Chemagazín TOPlist       Kontakt 
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Laboratorní přístroje        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   28.6.2018 Webinar: Selecting a Multi-vendor Service Provider
  2.7.2018 - 6.7.2018 45th European Physical Society Conference on Plasma Physics
  19.7.2018 Webinar: Liquid Handling Solutions for Your Lab
  27.7.2018 zatmění Měsíce
  17.9.2018 - 20.9.2018 Odběry vzorků 2018
Reklama
Odkaz na tento článek je zde publikován s laskavostí serveru Labmanager.com. Klikněte na titulek:

Potraviny - testování na mikrobiální kontaminaci a podvodné látky

Kontaminace potravin může být chemická, mikrobiální či zlevňujícími látkami (látkami, které nemusí být škodlivé, ale snižují kvalitu produktu - třeba voda ve vínu apod.).
Kompletně otestovat konkrétní potravinu je velice náročný a drahý proces, proto se testuje jen něco. Zde se zmíníme jen o testování na mikrobiální znečištění a zlevňovací látky.
Mikrobiální testování se provádí především pomocí PCR (polymerase chain reaction) a GENE-UP metodami. Podobná PCR je také metoda Neogen.
Zlevňující látky jsou širokým problémem, protože pokaždé jde o něco jiného (voda, mouka, drůbeží maso namísto vepřového apod.). Zajímavá je metoda hmotové spektroskopie měření poměru izotopů (třeba 13C/12C), protože ty se liší geograficky. Takže když producent udává, že třeba olivový olej pochází z Itálie, tak tomu musí odpovídat také příslušný poměr.
Další pokračování článku podrobněji rozebírá tuto problematiku a zmiňuje se o vývoji standardů.
(článek je v angličtině)

Datum: 30.9.2016

testování potravin

Reklama
Reklama

Reklama