Věda a výzkum       Akademon       Vesmír       Osel       AVO       Chemagazín TOPlist       Kontakt 
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Laboratorní přístroje        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   17.9.2018 - 20.9.2018 Odběry vzorků 2018
  22.9.2018 - 25.9.2018 INDC 2018
  1.10.2018 - 5.10.2018 Mezinárodní strojírenský veletrh Brno
  3.10.2018 Webinar: Optimize Your GC Lab with On-Site Hydrogen Generation
  11.10.2018 Webinar: Tools and Technologies for Elemental Analysis
Reklama
Odkaz na tento článek je zde publikován s laskavostí serveru Labmanager.com. Klikněte na titulek:

Potraviny - testování na mikrobiální kontaminaci a podvodné látky

Kontaminace potravin může být chemická, mikrobiální či zlevňujícími látkami (látkami, které nemusí být škodlivé, ale snižují kvalitu produktu - třeba voda ve vínu apod.).
Kompletně otestovat konkrétní potravinu je velice náročný a drahý proces, proto se testuje jen něco. Zde se zmíníme jen o testování na mikrobiální znečištění a zlevňovací látky.
Mikrobiální testování se provádí především pomocí PCR (polymerase chain reaction) a GENE-UP metodami. Podobná PCR je také metoda Neogen.
Zlevňující látky jsou širokým problémem, protože pokaždé jde o něco jiného (voda, mouka, drůbeží maso namísto vepřového apod.). Zajímavá je metoda hmotové spektroskopie měření poměru izotopů (třeba 13C/12C), protože ty se liší geograficky. Takže když producent udává, že třeba olivový olej pochází z Itálie, tak tomu musí odpovídat také příslušný poměr.
Další pokračování článku podrobněji rozebírá tuto problematiku a zmiňuje se o vývoji standardů.
(článek je v angličtině)

Datum: 30.9.2016

testování potravin

Reklama
Reklama

Reklama